De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportvrijdag, 12 juni 2009

SCO geeft bekerwinst dom uit handen

Sneek - Ze stonden er gisteren nogal beteuterd bij, de korfballers van SCO. Want niet voor de Stellingwervers, maar voor Rodenburg uit Leek klonk na afloop van de bekerfinale in Sneek het ‘We are the champions’. De ploeg van Jan Tuttel had dat aan zichzelf te wijten, want ze liet de kans op een prijs op onthutsende wijze liggen.

Door Binne Kramer.
Voor de meeste toeschouwers in het wel droge, maar steeds kouder wordende Sneek was SCO de favoriet. SCO speelt een klasse hoger dan Rodenburg, maar gisteren werd maar weer eens bewezen dat bekerwedstrijden, en zeker finales, hun eigen wetmatigheden kennen.

SCO - Rodenburg 10-16

Aan de entourage lag het niet: de organisatie had het prima voor elkaar en ook het weer werkte wonderwel mee. SCO werkte zelf echter niet mee: de ploeg kon de favorietenrol niet waar maken. Tot 3-3 kon Rodenburg bijblijven, maar daarna leek SCO toch een voorschot te nemen op de uiteindelijke winst. Conny Oosterhof was goed voor de 4-3 en de 5-3 en toen Thessa Brandsma er even later 6-3 van maakte leek er voor SCO geen vuiltje aan de lucht.
Maar Rodenburg maakte de reputatie van taaie vechtersploeg waar door terug te knokken tot 6-6. Vlak voor rust werd het zelfs 6-7, maar een treffer in de slotseconden van Timo Ruam Sim voorkwam dat SCO met een achterstand aan de thee ging: 7-7.
Na de pauze leek er aanvankelijk niets aan de hand voor SCO, toen Jildou Slagmann met twee gave treffers op rij er 9-7 van maakte. Maar weer kwam Rodenburg terug: 9-8. Ruam Sim schoot de marge weer naar twee punten (10-8) en dat had genoeg moeten zijn om de ploeg uit Leek definitief op de knieën te krijgen. Het liep anders.
Die tiende treffer van SCO was meteen ook de laatste. Want bij de mannen en vrouwen van Tuttel ging op de een of andere manier langzaam maar zeker het licht uit. ,,Freegje my net hoe’t it kaam, mar it barde wol. Wy hâlden op fan kuorbaljen, sa like it. It woe net mear, der gie fan alles mis, ballen giene der net mear yn, it wie in drama”, keek speelster Jildou Slagmann terug.
,,Miskien hat it seizoen dochs krekt ien wedstryd te lang west, ik wit it net. Mar ik wit wol dat wy folle better kinne. Spitich dat wy dat yn de twadde helte net sjen litte koene.”
Het was even opvallend als drastisch en beslissend. Rodenburg rook bloed, zag dat SCO wankelde en toen de Leeksters een tandje bijschakelden, was het over en uit met SCO. Ga maar na, van 10-8 werd het in een klein kwartier 10-16, acht treffers op rij.
Slagmann: ,,Dy acht doelpunten is it slimste net, mar dat wy sels hielendal net mear skoarden, dat hat ús de das omdien.”
Waar SCO ging forceren om dichterbij te komen, ging bij Rodenburg plotseling alles lekker soepel lopen en dat resulteerde in die onwaarschijnlijke reeks treffers, zeker tegen een ploeg van het formaat SCO. Vandaar dat ze er tamelijk geslagen bijstonden toen Rodenburg de Jan Mulder Beker in ontvangst mocht nemen uit handen van mevr. Teddy Mulder, de weduwe van Jan Mulder.
,,Oare jier mar wer besykje”, probeerde Slagmann de moed erin te houden. Maar haar holle ogen spraken een heel andere taal.
De Friese korfbaljeugd had in Sneek wel succes. Bij de B-junioren ontmoette Blauw Wit Heerenveen het Asser ASKO en bij de A-jeugd waren het de beide Friese giganten Mid Fryslân en LDODK die moesten uitmaken wie de noordelijke korfbalbeker mee naar huis mocht nemen.
Bij de B-junioren hield ASKO het aanvankelijk spannend, want bij rust was het slechts 4-3 voor de ploeg uit Heerenveen. Toen Blauw Wit in de tweede helft echter eenmaal op gang was, konden de Drenten het bij lange na niet bijbenen. Plotseling begon Blauw Wit te scoren en dat leverde middels een tussenstand van 10-5 een ruime 14-7 winst op.
Op het veld ernaast werd op het zelfde moment de Friese prestigestrijd tussen Mid Fryslân en LDODK uitgevochten. Het werd een eenzijdig gebeuren, omdat de ploeg uit Gorredijk/Terwispel wél scoorde, waar dat bij de ploeg uit Reduzum maar niet lukte. LDODK scoorde niet alleen gemakkelijker, de ploeg maakte bovendien veel minder fouten in de passing. Bijna was het een zege ‘op nul’ geworden, maar die vernedering werd Mid Fryslân bespaard, zij het minimaal: 1-14.
Seniorenfinale. Scores SCO: Rianne Kemper, Jildou Slagmann 3, Jos van der Goot, Conny Oosterhof 2, Timo Ruam Sim 2 en Thessa Brandsma.
Scores Rodenburg: Suzanne Ceelen 3, Marc Popkema 5, Mark Gorter 4, Siska Hylkema, Martine Bierling, Sjoerd Smit en Renee Steenbergen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties