De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiovrijdag, 12 juni 2009

Jan en Marianna Postma kunnen na drie jaar eindelijk los met hun toeristische bedrijf in Blauforlaet
Minicamping in de natuur is niet zomaar open

Blauforlaet - Ze zouden er beslist niet weer aan beginnen, als ze de hele procedure opnieuw moesten doorlopen. De oprichting van Minicamping Blauforlaet kostte Jan en Marianna Postma drie jaar tijd en flink wat ,,bloed, zweet en tranen”.

Door Anneke Visser.
Later willen we een camper, zeiden we tegen elkaar toen we veertig waren. En nu beginnen we een camping!” Tevreden staan Jan (57) en Marianna (58) Postma onder het afdakje van het kantinegebouw uit te kijken over de vijftien kampeerplekken op het veld naast hun huis. De plekken zijn nog leeg, maar daar komt wat hen betreft snel verandering in. Vandaag wordt hun Minicamping Blauforlaet officieel geopend door burgemeester Van der Zwan van Achtkarspelen en CDA-raadslid Joop Wolters.
Als ze al het ,,gedoe” van de afgelopen drie jaar overnieuw moesten doen, zouden ze niet weer aan de oprichting van de camping beginnen. ,,Deze camping heeft ons heel wat bloed, zweet en tranen gekost”, vertelt Jan. ,,Maar nu zijn we er hoe dan ook heel blij mee.”
De Postma’s - zelf fervente bezoekers van minicampings - liepen al langer rond met plannen voor de oprichting van zo’n terrein naast hun huis in Blauforlaet, aan het Prinses Margrietkanaal bij Augustinusga. Ze deden eigenlijk niets met hun 2,4 hectare grond - een erfenis van de boerderij die Marianna’s ouders ooit op de plek runden.
Toen ze in 2006 vakantie vierden op een camping in de Alblasserwaard, hakten ze de knoop door. ,,De camping stelde eigenlijk heel weinig voor”, vertelt Marianna. ,,Maar het terrein stond altijd vol. Het was er zó rustgevend en gezellig.”
Volgens datzelfde concept besloten ze een deel van de grond naast hun huis in te richten als minicamping mét daarbij een gebouw voor sanitaire voorzieningen en een kantineruimte. ,,De keuken is bedoeld voor gasten die niet bij hun tent kunnen koken. Maar ook opa’s en oma’s die op de camping staan kunnen in de kantine bijvoorbeeld een familiefeestje vieren.”
Aanvankelijk leek het allemaal soepel te gaan. ,,De gemeente reageerde enthousiast”, vertelt Jan. ,,Achtkarspelen wil recreatie graag bevorderen.” Het wachten op de vergunning duurde lang - maar de toestemming kwam er, in september 2007. Zo ook de goedkeuring van welstandscommissie Hûs en Hiem.
Voor de bouw van het kantinegebouw moest alleen het bestemmingsplan nog gewijzigd worden. ,,En toen ging het mis”, zegt Marianna grijnzend. ,,De provincie liet weten dat ons terrein in de ecologische hoofdstructuur ligt. Er zou in geen geval op gebouwd mogen worden. Toen zaten we flink in de rats. Het terrein lag er al, daar hadden we een vergunning voor.”
Het echtpaar nam een advocaat in de hand, die voor hen uitvogelde dat de grenzen van de hoofdstructuur nog niet officieel waren vastgelegd. ,,Dat was ons geluk. Anders hadden we het hele plan kunnen vergeten.” Na een gesprek op locatie bepaalden Staatsbosbeheer, de provincie en de gemeente dat bouwen onder voorwaarden mocht, mits er een ecologisch onderzoek uitgevoerd zou worden.
Na dat onderzoek konden de Postma’s opgelucht ademhalen. ,,Er zat gelukkig niet een of ander kevertje in ons land verstopt”, vertelt Marianna lachend. Met slechts wat beperkingen voor de verlichting van de camping kon het paar in juni 2008 eindelijk met de bouw beginnen. Die verliep - op een kortstondige bouwstop na - goed.
Drie jaar na de eerste stap is hun kleine camping nu geopend voor publiek. Er is plek voor vijftien kampeerders; eigenaren van campers kunnen gebruik maken van de speciaal ingerichte serviceplaats. Het echtpaar mikt op vissers, wandelaars en fietsers. ,,De natuur is hier prachtig, en wordt alleen maar mooier. Steeds meer agrarisch land wordt nu natuurgebied.”
Dat de procedures omtrent die natuur de Postma’s veel tijd, geld en kopzorgen hebben gekost, nemen ze nu maar op de koop toe. Ze zijn klaar om hun bijdrage aan het toerisme in de regio te leveren. ,,We kunnen los!”
i Meer informatie op www.minicampingblauforlaet.nl
Ecologisch onderzoek was spannend, maar ‘er zat gelukkig niet een of ander kevertje in ons land’.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Nederland moet eens wat regeltjes af schaffen en wat vlotter instemmen wat goed is voor de economie. Jan en Marianna heel veel succes.

Hans en Annie Veenstra, Augustinusga - maandag, 15 juni 2009


regio
Familieberichten
Advertenties