De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiovrijdag, 12 juni 2009

Stappen met een agent nabij voelt veilig
Anco Born
Leeuwarden - ,,Kan ik vraag zes nog veranderen? De politie komt hier tóch voorbij.” Jos van Gostrum (23) heeft net ‘nee’ ingevuld bij de vraag of hij vanavond agenten heeft gezien als een surveillanceauto over de Nieuwestad in Leeuwarden rijdt.
De NHL-student wordt geïnterviewd over de veiligheid in de binnenstad tijdens uitgaansavonden. Bij de ingang van de Oude Doelensteeg staan enquêteurs klaar om voorbijgangers een lijst met 31 vragen voor te leggen. Die gaan onder meer over de aanwezigheid van de politie, geweld en onveilige plekken het Leeuwarder centrum.
,,Vannacht, morgen- en zaterdagnacht staan we op vier plekken in het centrum van Leeuwarden, legt Lanie van der Burgt, beleidsmedewerker van de gemeente Leeuwarden, uit. ,,Rond het Ruiterskwartier, de Nieuwstad bij de Oude Doelensteeg, de St. Jacobsstraat en de Grote Hoogstraat staan dan in totaal acht enquêteurs.”
Yldau Bijlsma (18) uit Weidum loopt samen met een vriendin over het Ruiterskwartier als ze wordt aangesproken. ,,Er is hier veel politie”, vertelt ze, ,,vooral bij de Oude Doelensteeg, dat is een goede zaak.” De vwo-scholiere heeft net haar eindexamens achter de rug en gaat gemiddeld een keer per week op stap in Leeuwarden. ,,Ik zie wel eens een vechtpartij, maar daar ben ik niet bang voor. Ik loop dan gewoon weg. Laatst is de fiets van een vriendin over het hek op het Zaailand gegooid, agenten hebben ons toen geholpen die terug te halen. Dat is allemaal goed opgelost.”
Toch is niet iedereen zo tevreden, weet ook Yldau. ,,Een aantal mensen bij mij uit het dorp komt ’s avonds liever niet in Leeuwarden, dat vinden ze te onveilig. Ze zijn bang voor vechtpartijen en diefstal.”
De vragenstellers zijn geïnstrueerd geen antwoorden mee te nemen van dronken stappers. Van der Burgt: ,,Dat houden we in de gaten. Verder interviewen we na twee uur niet meer omdat het publiek dan al meer alcohol op heeft. Mensen die geen serieuze antwoorden geven, tellen we trouwens sowieso niet mee.”
Meerdere ondervraagden noemen het gebied rondom McDonald’s op de Wirdumerdijk als het onveiligste gebied van het centrum. Jeroen (21) uit Leeuwarden: ,,Daar lopen ’s nachts minder vertrouwde types, ik kom er daarom bewust minder.” Voor Yldau en Jos geldt dat niet. Ze ervaren Leeuwarden als een veilige stad. ,,Ik voel me hier thuis”, aldus Yldau.
Cameratoezicht Leeuwarden
De gemeenteraad van Leeuwarden evalueert dit jaar het cameratoezicht in de binnenstad. Het is niet onomstreden en daarom meet de raad met een enquête de veiligheidsgevoelens van het uitgaanspubliek. De enquêtes worden uitgevoerd door studenten. De raadsleden vinden dat bewoners, bezoekers en werknemers in de binnenstad zich veiliger moeten voelen wil het toezicht zin hebben. Ook bewoners van de binnenstad en winkeliers worden nog gevraagd naar hun ervaringen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties