De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Cultuurwoensdag, 17 juni 2009

Pianiste Valentina Tóth (15) naar New York
Leeuwarden - Pianiste Valentina Tóth (15) uit Aldtsjerk gaat in oktober spelen in Carnegie Hall in New York. Ze is daartoe uitgenodigd door The Netherlands American Community Trust. De pianiste trad maandag op tijdens een door de Trust georganiseerd concert voor jonge muzikale talenten in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam. ,,Er deden 27 talenten aan mee, van wie er twee zijn uitgenodigd voor Carnegie Hall”, aldus Valentina gisteren.
Valentina viel positief op met haar vertolking van Fantaisie impromptu opus 66 van Frédéric Chopin. De pianiste wist helemaal niet dat met het concert een prijs was te verdienen. Ze was gevraagd om deel te nemen aan het concert door haar docenten Tamara Poddubnaya en Nata Tsvereli van de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. ,,Ik vond het al heel wat om weer in Het Concertgebouw te mogen spelen. Daar heb ik eerder mogen optreden en dat blijft geweldig. Toen mijn naam werd genoemd dacht ik dat ik nog een keer naar voren moest om te buigen, maar toen bleek dus dat ik naar Carnegie Hall mag!”
Ze kon het bijna niet geloven. ,,Daar wil ik al heel lang graag eens naartoe, want ik heb gehoord dat daar veel beroemde mensen hebben gespeeld. Dat ik daar nu echt naartoe mag, is heel leuk.” De gymnasiumscholiere van het Piter Jelles in Leeuwarden zal op 29 oktober optreden in New York. Hoe dat concert er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Ze weet ook nog niet wat ze in de beroemde concertzaal gaat spelen. ,,Het duurt ook nog even. Misschien kan ik tegen die tijd wel iets nieuws spelen, iets dat technisch weer moeilijker is. Of misschien wordt het hetzelfde als in Amsterdam. Ik moet het nog met mijn docenten bespreken.”

Ridderzaal

De afvaardiging naar New York is niet het enige succes van Valentina dit jaar. In april won ze ook al de eerste prijs van het Prinses Christina Concours. En vorige week mocht ze optreden in de Ridderzaal in Den Haag, als cadeautje aan Menahem Pressler van het Beaux Arts Trio die daar de Edison Klassiek Oeuvreprijs in ontvangst nam.
Valentina Tóth vertrekt vandaag ook al naar Amerika voor een studieweek vol lessen en masterclasses.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties