De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Economiewoensdag, 17 juni 2009

Schoolverlaters krijgen het advies door te leren
Jolanda van Leeuwen
Amsterdam - Alle schoolverlaters in het mbo krijgen deze maand het advies om langer door te leren. Daarnaast gaat het UWV bedrijven ondersteunen, met bijvoorbeeld personeel van werk naar werk te helpen. Dit en de Arbeidsmarktprognose 2009-2010 kwamen gisteren in Amsterdam aan de orde tijdens het UWV-congres ‘Crisis: nieuwe impulsen voor de arbeidsmarkt’. Zonder extra inzet loopt de werkloosheid in 2010 naar verwachting op tot 9,4 procent landelijk en 10,5 procent in Fryslân en hierbij is nog geen rekening gehouden met de neerwaartse bijstelling van de economische groei die het CPB gisteren publiceerde.
Maar niet alles is negatief. ,,We moeten de kredietcrisis zien als een tijdelijke dip in een langere periode van personeelstekorten”, benadrukt Jaap de Koning, de onderzoeker achter de Arbeidsmarktprognose. ,,We mogen daarom met het beleid voor nu, de aandacht voor het straks niet uit het oog verliezen.” De Koning verwacht dat het aantal banen in 2014 weer op het recordniveau van 2008 terug zal zijn.
Voor Fryslân is de verwachting dat het aantal niet-werkende werkzoekenden eerst nog zal oplopen van 18.000 in 2008 naar 23.000 in 2009 en 31.000 in 2010. ,,Maar achter deze cijfers gaat heel veel beweging schuil”, legt Jules Theeuwes uit. Hij is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. ,, We kijken te vaak in de plas in plaats van naar de regen”, zegt hij. ,,De instroom in de werkloosheid geeft ons het inzicht wat eraan gedaan kan worden”, stelt hij. Want ook in 2009 en 2010 zijn er waarschijnlijk op iedere honderd bestaande banen toch ook weer negen á tien vacatures.
Jan van Zijl, voorzitter van de MBO-raad, weet wel wat te doen tegen de instroom in de werkloosheid. ,,Alle schoolverlaters in het mbo worden deze maand door hun school benaderd voor een gesprek over de toekomst”, vertelt hij. Van Zijl hoopt daarmee de scholieren langer op school vast te kunnen houden. Hij verwacht dat ,,langer doorleren een goede oplossing is voor zowel de huidige als de toekomstige situatie op de arbeidsmarkt”.

Mobiliteitscentra

Verder kunnen bedrijven die last hebben van de kredietcrisis, sinds kort terecht bij de zogenoemde mobiliteitscentra van het UWV. Het gaat dan om bijvoorbeeld advies over deeltijd-WW of hulp bij het tijdelijk uitlenen van personeel. Sinds april is er ook een Fries mobiliteitscentrum. De netwerken in deze mobiliteitscentra moeten in de toekomst het systeem van baangarantie mee omvormen tot een systeem van werkgarantie.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties