De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiowoensdag, 17 juni 2009

Leerlingen van ROC Friese Poort in Sneek varen met eigen boot op zonne-energie door Zeeuwse wateren
Wind is grote tegenstander bij zonnebootrace

Veere - Vijf Friese teams doen deze week mee aan het open Nederlands kampioenschap voor zonneboten in Zeeland. Leerlingen van ROC Friese Poort uit Sneek maakten gisteren een minder goede start, maar hebben alle vertrouwen in een podiumplaats.

Door Anco Born.
Met een enorme golf kwam het water van het Veerse Meer over het dashboard en lag onze boot dwars op de golven. Een reparatie was direct nodig want de boot kon alleen nog achteruit varen.” Boudewijn de Ree is projectleider van het zonnebootteam van ROC Friese Poort in Sneek. Vijf leerlingen werktuigbouwkunde en elektrotechniek strijden met hun boot, de Forza Loron, tegen 35 andere zonneboten op het open Nederlands kampioenschap voor zonneboten in Zeeland.
De Ree: ,,Het team is getraind op snelle reparaties op het water. Twee leden houden dan de boot vast en een derde voert de reparatie uit. We startten daardoor gisteren als laatste, maar al snel haalden we de hoogste snelheid.”
De Dutch Open Solarboat Challenge wordt deze week gehouden op de binnenwateren van Zeeland. De race begon gisteren met de proloog op het Veerse Meer en duurt tot zaterdag. ,,Elke dag starten we op een andere locatie in de provincie”, zegt woordvoerder Ad Phernambucq. ,,Vandaag is dat Veere, morgen Terneuzen, vrijdag Goes en de finish is zaterdag in de binnenstad van Middelburg.”
Aan de race doen vier andere Friese teams mee: uit Kimswerd, uit Tzummarum en twee uit Leeuwarden. En dat de strijd zich afspeelt aan het andere uiterste van het land, is geen probleem: ,,Via internet kan iedereen ook op afstand de boten volgen”, vertelt Phernambucq. ,,Ze hebben een ontvanger waarmee online op een kaart te zien is waar ze varen.”

Podium

De strijd is verdeeld in vier klassen. In de A-klasse strijden boten met één opvarende en vier zonnepanelen en in de B-klasse twee opvarenden met vijf zonnepanelen. Dan is er een standaard klasse, voor middelbare scholieren. En als laatste is er een open klasse, waar de teams vrij zijn om acht vierkante meter zonnepaneel zelf mee te nemen voor hun boot. Die panelen krijgen ze niet van de organisatie, dat is bij de andere klasses wel het geval.
De scholieren uit Sneek komen uit in de A-klasse. De Ree: ,,We varen met een wat lang uitgevallen kano met twee drijvers aan de zijkanten die zorgen voor stabiliteit.” De zonneboot is drie jaar geleden gebouwd, is zes meter lang en bijna tweeënhalve meter breed. ,,Als we geen pech krijgen, eindigen we bijna zeker op het podium”. aldus van Ree. ,,Onze doelstelling is te winnen. Daarvoor moeten we de zonne-energie, de accu en de motor zo nuttig mogelijk gebruiken. We varen op de top nu achttien kilometer per uur, Eerder was nog maar tien mogelijk. Elk jaar wordt deze boot sneller.”
Het doel van de zonnebootrace is om jongeren op een aansprekende manier kennis te laten maken met duurzame energie. De organisatie van de Dutch Open Solarboat Challenge werkt nauw samen met de organisatie van de tweejaarlijkse Friese zonnebootrace, de Frisian Solar Challenge, die volgend jaar weer wordt gehouden. ROC Friese Poort deed in 2006 en 2008 mee aan deze race; de voorgangers van de huidige teamleden eindigden op de achtste respectievelijk negende plaats.
,,Uiteindelijk is het verloop van de wedstrijd erg afhankelijk van het weer”, legt Phernambucq uit. ,,Gisteren waaide het erg hard, de boten voeren ongeveer kracht drie tot vier tegen de wind in. Een aantal maakte toen al flink water en de etappes worden alleen nog maar langer.”
iDe race is op internet te volgen via www.dutchopensolarboatchallenge.org
Water over het dashboard: ‘Een reparatie was direct nodig want de boot kon alleen nog achteruit varen’

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties