De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Economiemaandag, 29 juni 2009

Kromme komkommers mogen weer in de winkel liggen
Brussel - Kromme komkommers, bochtige boontjes en weelderige worteltjes mogen vanaf overmorgen weer in de winkels liggen. De Europese Unie heeft per 1 juli de marketingstandaarden afgeschaft voor 26 soorten groente en fruit, waaronder ook spruitjes, meloenen, paddenstoelen en knoflook. In november stemden afgevaardigden van de 27 landen van de Europese Unie over afschaffing van de huidige verplichte afmetingen.
Voor tien soorten fruit en groenten blijven de verplichte ‘schoonheidsregels’ nog enigszins bestaan. Vreemdgevormde appels, peren, aardbeien en tomaten mogen wel in de winkels, maar moeten dan voorzien worden van een apart etiket om de consument te waarschuwen.

Waarschuwing

Dat er een waarschuwing moet komen voor gekke vormen op tien van de 26 groente- en fruitsoorten is een gevolg van een compromis om de andere soorten zonder beperking voor de vorm in de schappen te kunnen leggen. De tien groente- en fruitsoorten zijn goed voor driekwart van de grensoverschrijdende handel in groente en fruit in de EU.
Dat ‘gekke groente en fruit’ weer in de winkels mogen, vloeit voort uit de wens van de Europese Commissie om het mes te zetten in overbodige regels. Brussel vindt ook dat consumenten moeten kunnen kiezen voor de kromme komkommers, als ze dat willen. Bovendien is het zonde om in tijden van voedseltekort fruit en groente weg te gooien alleen maar omdat er een bochtje in zit, meent EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw). ,,Het is niet zinvol om eten weg te gooien alleen maar omdat het er vreemd uitziet’’, zegt een woordvoerder van haar.
Eigenaar Klaas Kommerij van de gelijknamige groente- en fruitzaak in Dokkum vindt het afschaffen van de standaardmaten een goede zaak. ,,Al die regels die zijn bedacht, hebben al zoveel geld gekost. Laat al het fruit en de groente met een andere maat maar komen. Als het maar net zo lekker is.”

Bureaucratie

De Deense commissaris Fischer Boel vindt de regels van de Europese Unie voor de afmetingen van groenten en fruit pure bureaucratie. Ze wil ze het liefst allemaal schrappen. Maar dat stuitte vorig jaar nog op verzet van vooral supermarkten. Die vrezen dat de kromme komkommers moeilijk in de dozen en schappen passen. Ook Zuid-Europese landen lagen dwars in het overleg van de Unie. Die vrezen dat een toevloed aan krom en puntig fruit de prijzen zal drukken. Dat verzet wordt geleid door landen als Italië, Spanje en Frankrijk.
Nederland wil echter zo min mogelijk regels over de formaten, om de landbouw en handelaren meer vrijheid te geven. ,,De vorm doet niets af aan de kwaliteit van de appels, komkommers en dergelijke. Daar zijn andere regels voor’’, aldus een woordvoerster van minister Verburg (Landbouw).
Voor groente- en fruitteler Hartman in Sexbierum zal het EU-besluit nauwelijks gevolgen hebben. ,,De klant, voor ons de supermarkt, bepaalt nog steeds wat er in de winkel ligt. De verandering in regelgeving hoeft dus niet automatisch te leiden tot andere producten in de schappen”, zegt directeur Jeroen Hartman. ,,Het overgrote deel van de komkommers die wij produceren zijn daarbij al mooi recht. Dat komt vooral door rassenkeuze en teeltwijze. Voor ons verandert er dus niets.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties