De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Cultuurmaandag, 29 juni 2009

Friese violiste schittert bij het NNO
Jack Frölich
Het is al bijna een traditie, het openluchtconcert dat het Noord Nederlands Orkest (NNO) jaarlijks geeft op landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. Voor de vijfde keer achtereen zat het voltallige orkest gistermiddag op een groot podium achter het hotel. In de vorm van een high tea, met veel hapjes en drankjes, konden de bezoekers bij prachtig weer, genieten van mooie muziek.
Commissaris van de Koningin in Fryslân John Jorritsma opende het concert gisteren en noemde het evenement het Prinsengrachtconcert van het Noorden. Hierna zette het NNO in met Psycho, een suite voor strijkers van Bernard Hermann met muziek uit de gelijknamige film van Alfred Hitchcock. In de scène, waarvoor deze muziek is geschreven, wordt een vrouw onder de douche vermoord. De vele camerastandpunten en de muziek maken deze scène tot een huiveringwekkend geheel. Zonder beeld kun je er ook van alles bij voorstellen en het spel van het NNO was dermate goed dat je je ook uitstekend kon inleven in deze muziek.
Het vioolconcert van Felix Mendelssohn-Bartoldy is een van de dankbaarste en mooiste vioolconcerten uit de romantiek. Het is muzikaal fascinerend en ook technisch gezien een indrukwekkende compositie. Wanneer er dan ook nog een violiste op het podium staat die technisch en muzikaal op topniveau speelt, is dit een geweldige luisterervaring. De Friese soliste Simone Lamsma speelde dit prachtige vioolconcert muzikaal perfect en ook technisch gezien zeer secuur. Mendelssohns vioolconcert is heel speciaal, de delen lopen zonder onderbreking in elkaar over en de muzikale inhoud is meeslepend en fascinerend.
Het laatste onderdeel van het programma was de bekende Vijfde Symfonie van Ludwig van Beethoven. Een symfonie die ook wel de noodlotssymfonie wordt genoemd, waarin het romantisch-dramatische denkbeeld van de triomf over de tragedie tot de verbeelding van miljoenen luisteraars sprak. Toch bekijken we deze symfonie tegenwoordig wat objectiever. Czerny zag bijvoorbeeld in het ‘noodlotsthema’ niets anders dan de ritmische roep van de goudspecht. Beethoven hield van de natuur en wandelde veel en verwerkte dan ook veel dierengeluiden in zijn werken. Desalniettemin is het een symfonie die een felle, uitdagende en vooruitstrevende schepping is van Beethovens fantasie. Het NNO dat dit keer onder leiding van Jan de Vriend stond, speelde deze compositie met bezieling en enthousiasme.
Hoewel spelen in de openlucht geen gemakkelijke opgave is vanwege de akoestiek - het geluid ‘verwaait’ - was het geluid uitstekend geregeld. Alle strijkers hadden een microfoontje op het instrument en bij de blazers stonden vele microfoons. Verder een compliment voor het gekozen programma, dat voor dit openluchtconcert heel geschikt was. Geen ingewikkelde muziek, maar bekende muziek die goed in het gehoor ligt.
i Het NNO m.m.v. Simone Lamsma op Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. Belangstelling: 850 bezoekers

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties