De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportmaandag, 29 juni 2009

Kraaijeveld kwalificeert zich voor EK kortebaan
Alkmaar - Het was haar laatste kans om een ticket te verdienen voor de Europese kampioenschappen kortebaan in december in Turkije. En die kans greep Ilse Kraaijeveld zaterdag met beide handen aan. De 18-jarige Dokkumse won de 50 meter vrije slag tijdens de Nederlandse kampioenschappen sprint in Alkmaar. En dat deed ze met een tijd van 24,85, waarmee ze onder de limiet (24,91) voor de EK bleef. Het is haar eerste Nederlandse titel.
Kraaijeveld nam die over van Hinkelien Schreuder. Het was niet de eerste Europese limiet voor de Friezin. In oktober vorig jaar kwalificeerde ze zich al op de zelfde afstand in Aken voor de EK kortebaan in Kroatië te zwemmen. Als negende van Nederland viel ze alsnog af voor deelname. Maar ze wist: ,,Als ik het toen kon, kan ik het opnieuw. De limiet ligt alleen weer net iets scherper.” Drie tiende moest eraf en dat lukte het grote talent van het Leeuwarder Orca dus zaterdag.
Maar gemakkelijk ging het niet. ,,Ik heb het voor mezelf spannender gemaakt dan nodig was door de limiet niet in de serie en de halve finale te zwemmen. Het lukte pas in de laatste race.” Toch twijfelde Kraaijeveld niet aan haar kunnen. ,,Ik heb overlegt met mijn trainer (Henri Koek, red) over wat er fout ging. Ik maakte de laatste meters te korte, snelle slagen. In de finale ging het goed.” En of de race nu perfect was of niet, Kraaijeveld was blij. ,,De tijd maakte me niet uit, het ging mij om de limiet. Het kan altijd beter en daar gaan we na de vakantie wel weer mee aan de slag.”
Of Kraaijeveld daadwerkelijk naar Instanbul mag afreizen is nog even afwachten. Ze heeft op dit moment de vierde tijd in haar bezit, maar er komt in Engeland begin augustus nog één kwalificatiemoment. Als er daar een aantal toppers in slaagt om sneller te zijn dan de Friezin, dan zou ze opnieuw kunnen afvallen. Of bondscoach Jacco Verhaeren zou kunnen besluiten minder zwemster op de 50 vrij mee te nemen. Toch gaat Kraaijeveld er wel vanuit dat ze mee mag. ,,Anders zou het echt wel balen zijn. Wel weer de limiet en niet naar het EK.”
Ook de pas veertienjarige Femke Leenstra uit Gytsjerk deed van zich spreken op de 50 meter vrij. Tot tweemaal toe verbeterde ze het nationale juniorenrecord met een honderdste. Het oude stond op naam van Chantal Senden (26.54). In de finale zwom Leenstra, een dag voor haar vertrek naar trainingskamp in Italië voor het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in Italië, de zevende tijd.
Dennis Mooij van HZPC Heerenveen bereikte de halve finales op de 50 meter vlinderslag. Hij maakte ook deel uit van het heren estafetteteam, dat een zeer fatsoenlijke tijd liet aantekenen op de 4x50 vrij, maar slechts zestiende werd. De dames estafetteploeg van Orca (Wendan Poelstra, Marloes Oldenburg, Leenstra en Kraaijeveld) werd op de 4 x 50 wisselslag vijfde.
Bastiaan Tamminga won twee titels bij het NK sprint. De zwemmer van PSV zegevierde op de 50 meter vlinderslag (23,29) en de 50 meter rugslag (24,80). De meeste toppers ontbraken in Noord-Holland. Ze bereiden zich op dit moment voor op de wereldkampioenschappen langebaan in juli in Rome.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties