De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiomaandag, 29 juni 2009

Rotterdammers maken excuses aan supporters
Politie ging in de fout bij bekerfinale

Heerenveen - De politie Rotterdam trekt het boetekleed aan voor fouten rond de bekerfinale op 17 mei. Het excuus staat in een brief, die alle supporters die bij de wedstrijd Heerenveen-Twente waren, hebben gekregen van de directie van SC Heerenveen. Eerder gaf vervoerder Arriva al verschillende fouten toe.

Bij het vervoer van supporters van SC Heerenveen naar Rotterdam ging er van alles mis. Bussen vertrokken te laat, waardoor een grote groep voetbalfans het eerste kwartier van de wedstrijd moest missen. Ook bij terugkeer van de bussen in Heerenveen ging het niet vlekkeloos. Mensen moesten in het donker een heel eind lopen om bij hun auto te komen.
Ook de terugreis van de treinreizigers verliep zeer chaotisch. Achtduizenden mensen stonden uren voor het toegangshek naar het perron te wachten. In het gedrang vielen mensen flauw. De laatste supporters kwamen ’s nachts rond half drie aan op het NS-station in Heerenveen. Naar aanleiding van de logistieke problemen heeft de directie van SC Heerenveen besloten tot een evaluatie, waarbij Arriva, de NS en de politie in Rotterdam betrokken werden.
In de brief aan de supporters, die zaterdag op de mat lag, worden de bevindingen van deze evaluatie op een rijtje gezet. De directie schrijft dat het de bedoeling was om bij de organisatie van het vervoer, het goede voorbeeld van 1997 te volgen. Ook toen speelde SC Heerenveen in Rotterdam de bekerfinale: de heen- en terugreis van de supporters verliep toen vlekkeloos.
De veiligheidsvoorschriften waren dit jaar echter veel strenger dan in 1997. Er gold een verbod op eigen vervoer en het was niet toegestaan om grote groepen met de bus vanuit de eigen woonplaats te laten vertrekken. Het vertrek van de bussen concentreerde zich nu op het IBF-terrein in Heerenveen. Veel bussen kwam daar te laat aan. Arriva geeft in de evaluatie toe de klus onderschat te hebben. Bij een volgend groots evenement zullen er in Heerenveen meerdere opstapplaatsen zijn. Toe- en afvoerwegen van bussen en auto’s worden dan gescheiden.
Bij een volgende bekerfinale van SC Heerenveen worden voor het vervoer van de supporters minder treinen ingezet. Dit jaar werden achtduizend fans in acht treinen vervoerd, omdat niet iedereen in bussen kon: er mochten maximaal 185 bussen mee in het konvooi naar Rotterdam. De heenreis verliep goed. De terugreis werd een domper op de feestvreugde. Bij en op het perron was het een chaos.
Volgens de directie van Heerenveen was de doorgang vanuit De Kuip naar het perron te klein, waardoor een soepele doorstroming niet mogelijk was. Daarnaast wilde de politie alle mensen tellen voor ze toegelaten werden. Dat ging erg traag, geeft de politie toe. Ook het opdrijven van de treinreizigers door de politie te paard werkte averechts.
De politie heeft aangegeven dat de samenwerking met de NS en spoorwegpolitie onvoldoende is geweest. ,,Onze conclusie is dat acht treinen teveel van het goede is . Bij een volgende gelegenheid zullen we bij de autoriteiten opnieuw aandringen op meer busvervoer.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties