De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportmaandag, 29 juni 2009

Driemaal is ook in Stiens nog altijd scheepsrecht

Stiens - Driemaal is scheepsrecht. In Heerenveen bliezen de voetballers van de plaatselijke sc het gezegde anderhalve maand geleden nog maar eens nieuw leven in door de beker te winnen. De derde keer dat de club in de bekerfinale stond, was het meest succesvol. In Stiens geldt hetzelfde, maar dan voor de organisatie van de plaatselijke triatlon.

Gerard Bos
Met een grote grijns en een tevreden blik meldden de leden van de organisatie zich zaterdagavond voor het etentje, dat als dagafsluiting op de rol stond. Onder hen Laas Bonnema. ,,Geen grote problemen gehad, was zijn conclusie eerder die dag geweest nadat hij Stefan van der Wal als winnaar over de streep had zien komen. En dat was niet altijd het geval in de voorgaande twee edities, weet de man uit Vrouwenparochie. ,,Met name de eerste keer ging er nogal wat mis, herinnert hij zich.
Tja, de eerste editie van de Stienser triatlon, in 2007. Het was die editie met die befaamde opmerking van de speaker. ,,Deelnemers moeten op de weg, niet op het fietspad. Kan iemand van de organisatie daar even wat aan doen!? Snel was er een oplossing, zij het een niet-alledaagse: ,,Aha, ik zie dat er al iemand met een herdershond is gaan staan.
Dergelijke dingen kunnen nu eenmaal gebeuren bij een evenement dat nieuw is. Kinderziektes horen erbij. Foutje, bedankt. Bij editie nummertje drie van de Stienser triatlon ging het een stuk beter. Bonnema: ,,Neem bijvoorbeeld de tijdsregistratie, die was goed voor elkaar. Net als de uitslagenverwerking. Dat was de eerste keer een puinhoop.
Wat gebeurde er in 2007: in eerste instantie werden enkele verkeerde namen aangewezen als prijswinnaars. Het was er dit keer niet bij. ,,Maar ook vorig jaar ging het al goed. Toen was de evaluatie heel positief, ook vanuit de Nederlandse Triatlon Bond (NTB). En er waren ook geen grote ongelukken, dat is altijd goed nieuws.
Door de verschillende onderdelen is het vooral een zware sport. Eentje waarin Stefan van der Pal echter prima gedijt. Het bleek vorig jaar al, toen de man uit Leeuwarden in Stiens als winnaar van de kwart triatlon het hoofdnummer de opvolger werd van Henk Jan van Dalfsen (Groningen). Die had de eerste editie op zijn naam geschreven.
Van der Pal finishte in een tijd die twee minuten beter was dan zijn winnende tijd van vorig jaar. Dit keer had hij er twee uur en negen seconden voor nodig. Achter hem werd de Groninger Jasper van Olst tweede op een minuut achterstand, op twaalf seconden gevolgd door Albert Timmers (Den Helder).
Na n kilometer zwemmen in de Kletsefeart hoe toepasselijk, die naam - klauterde Van der Pal nog als nummer drie aan wal. Zijn achterstand op het leidende duo Sjoerd Veltman (Ede) en Mark Oude Bennink (Groningen) bedroeg op dat moment een minuut. Tijdens het fietsen, het volgende onderdeel, trapte hij veertig kilometer lang flink door op de pedalen en daarmee achterhaalde hij Van Olst. Van der Pal besliste de strijd vervolgens op de afsluitende tien kilometer lopen.
Bij de dames ging de zege wl naar de provincie Groningen. Want Stefanie Bouma was bij de vrouwen op de kwart triatlon een klasse apart. Elf minuten na Van der Pal kwam ze als zestiende in totaal en als eerste vrouw over de streep. Bij de achtste triatlon, logischerwijs met de helft van de afstanden van de kwart triatlon, gingen de overwinningen naar Arjen van der Krieke (Tijnje) en Nienke Vlak (Groningen).
Maar nog veel leuker dan al het seniorengeweld, was het spektakel dat zich s ochtends in en rond Stiens ontvouwde. Want voor het eerst was er ook een wedstrijd voor jeugd tot 15 jaar ingepland. Het werd een succes. De sterren van morgen hadden er schik in. Bonnema glimlacht: ,,Dat was mooi om te zien. Zeker voor herhaling vatbaar.
Traditiegetrouw zal dat ook komend jaar op de laatste zaterdag van juni zijn. Een snelle blik op de kalender leert dat het dus 26 juni 2010 wordt. Op naar editie nummer vier.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties