De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportmaandag, 29 juni 2009

Hobma als tweede Fries over twintigmetergrens
Buitenpost - Thewis Hobma heeft zaterdag bij de wedstrijd van it Frysk Ljepperboun in Buitenpost historie geschreven door als tweede Friese fierljepper, na nationaal recordhouder Bart Helmholt, over de twintig meter te springen. De 25-jarige in Groningen studerende ljepper van de afdeling IJlst kwam in zijn tweede finalesprong tot de winnende afstand van 20.24 meter.
,,Twintig meter is voor de topklassers het grote doel en dat heb ik nu eindelijk gedaan. Ik wist dat ik het kon, maar je wacht toch op de bevestiging. Die heb ik nu gekregen. Het was zo onwezenlijk, maar het geeft je een geweldige kick”, aldus Hobma. Daarmee bleef hij een halve meter achter het Nederlands record van Bart Helmholt (20.76). ,,We hadden een redelijk grote achterstand op Bart. Maar nu ik over de twintig meter heb gesprongen, lijkt die afstand toch niet meer zo gigantisch ver weg als je denkt.”
De omstandigheden in Buitenpost waren goed. ,,Het was wat zweterig weer, met de wind in de rug. Het sprong daardoor wel gemakkelijk, waardoor je de polsstok wat verder weg kon zetten. het was alleen even uitvogelen hoe ver”, vertelde Hobma, die zich in de voorronde met 17.81 meter met de hakken over de sloot als vijfde plaatste voor de finale. ,,Qua afstand ging het in de voorronde niet zo geweldig, maar ik sprong wel lekker. Alleen de echte afstand kwam er niet uit.”
In de aanloop naar de finale voerde Hobma even overleg met coach Rimmer Abma. Dat resulteerde in een leidende afstand (18.72 meter) van dat moment. Ysbrand Galama verlegde het balletje in zijn eerste finalepoging nog tot 18.89, maar daarna was het opnieuw de beurt aan Thewis Hobma om met een verpletterende afstand van 20.24 meter de concurrentie definitief het zwijgen op te leggen. ,,Ik ging iets meer wagen en toen ging het perfect.
Voor Hobma, die een week geleden in It Heidenskip zijn eerste seizoenzege boekte (18.98), was de topafstand in Buitenpost een mooie opsteker. ,,Ik ben het seizoen niet sterk begonnen, maar spring de laatste wedstrijden weer lekker. Eind juni, begin juli gaat het altijd wel lekker. Maar ik had dit liever op het FK gesprongen.” Hobma verbeterde zijn pr (19.60) met ruim een halve meter en heeft baat gehad bij de atletiektraining. ,,Als je twintig meter wilt springen moet je de top halen. En de aanloop is ook belangrijk, want ik had eigenlijk wat te weinig snelheid.”
Bij de jongens was er weer sprake van een one-manshow van Albert Jan Venema (Veenwouden). Hij boekte in Buitenpost zijn elfde seizoenzege in twaalf optredens. Alleen in Joure kwam hij niet tot winst. Zaterdagavond liet Venema een winnende afstand noteren van 17.76 meter. Dat was niet alleen een nieuw persoonlijk record, maar ook slechts vijf centimeter minder dan de afstand waarmee topklasser Thewis Hobma als nummer vijf de finale haalde.
De 17.76 was ook de winnende afstand bij de junioren. In zijn tweede voorrondesprong kwam Alwin Fonk tot dezelfde afstand als Venema. Bij de vrouwen bouwde Anna Jet Leyenaar haar serie goed op en mondde uiteindelijk uit in een winnende afstand van 14.57 meter.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties