De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Sportmaandag, 29 juni 2009

Sybren Minkema haalt weer eens uit

Dokkum - Met de nationale titel in de tandem Fries ras weet Sybren Minkema weer hoe succes voelt. De menner uit Frieschepalen werd de afgelopen jaren steeds vaker herinnerd aan zijn zegenloze periode. Op het concours hippique van Dokkum sloeg Minkema zaterdag met Jaring en Nielson ouderwets hard toe.

Door Ernst Slagter
Zijn laatste nationale titel dateerde al weer uit 2006, toen hij met Tonis en Tetse de sterkste was in Luttenberg. Daarna was het een tijdje stiller rondom Minkema. ,,Bekenden zeiden dat ik niet meer ben wat ik geweest was”, zei Minkema. ,,Daarbij werd vaak voor het gemak vergeten dat ik vrij vaak op een tweede of derde plaats eindigde. Maar op zulke momenten blijkt toch dat alleen overwinningen de mensen bijblijven. Ook al ben je het er dan niet mee eens; je krijgt het niet uit hun hoofd gepraat.”
Hij kreeg onder toeziend oog van duizenden toeschouwers in Dokkum een hogere waardering dan Udo de Haan uit Tijnje met Keimpe en Martinus PJ en Willem Wester (Tjerkgaast) met Jelte en Patrick fan it Pompeblêd. Bij Jaring en Nielson kwam het door de jury in tuigrubrieken zo gewenste evenbeeld het beste tot uiting. ,,De harmonie tussen deze twee paarden is heel goed”, wist ook Minkema. ,,Ze lopen op mijn stem en niet op de zweep. Het is een uitdaging om dat voor elkaar te krijgen en ik ben ontzettend blij dat ik in die opzet ben geslaagd.”
En eerlijk is eerlijk, Minkema had vooraf geen moment gedacht dat hij juist zaterdag weer eens met de overwinning aan de haal zou gaan. De zesjarige Nielson stond de afgelopen twee weken nog met hoge koorts in een kliniek en daarom besloot Minkema niet mee te doen in de dubbelpan met het paard. ,,Vier rubrieken zijn echt te veel van het goede. Voor mij een verrassing hoe hij voor de dag zou komen. Dat het zo goed zou gaan, had ik niet durven dromen. Hij heeft zich geweldig gehouden.”
Het andere van de twee op het 70e concours van hippique Dokkum gehouden NK’s, voor tandems tuigpaarden, werd gewonnen door Lambertus Huckriede uit Enschede. Hij deed dat met de sterk bewegende GSM Rintje en voorop de extra van de vloer gaande Netters Unaniem. Huckriede rekende af met Henk Hammers, rijder van de HBC Stal Boyl met Tobias en Varanno.
Hammers pakte wel de zeges in de ereklasse tweespannen en ereklasse eenspannen. ,,Maar een NK is nog altijd een boeiender en spannender onderdeel”, gaf hij toe. Hammers kwam naar Dokkum om de nationale titel te pakken. ,,Deze combinaties zijn allemaal goed en erg aan elkaar gewaagd. Bij zulke wedstrijden komt er een gezonde portie geluk om de hoek kijken, wil je de zege grijpen. Daaraan ontbrak het me helaas.”
Erg kon Hammers evenwel niet zitten met de tweede plaats, getuige de twee andere overwinningen van zaterdag en zijn titel vorige week bij klavertje drie in Sleen. ,,We hebben toch weer wat succes behaald en ik ben blij dat de paarden goed blijven rijden. Ze hebben keihard gestreden.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties