De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportmaandag, 29 juni 2009

‘Prikkedam is het mooiste parcours van Nederland’

Makkinga - ,,Het heeft een paar jaar geduurd, maar eindelijk zijn er hier weer eens wedstrijden van dit niveau”, vertelt een opgeluchte Jan Witteveen. De wedstrijdleider van de Nationale crosswedstrijd op het Prikkedam circuit in Makkinga geniet duidelijk van het motorgeweld om hem heen. Het was voor het eerst in drie jaar dat er weer eens grote nationale wedstrijden werden gereden op het roemruchte parcours.

Piet Jan Nauta
Want de laatste paar jaar was Prikkedam vaker op een andere manier in het nieuws dan dat het zelf graag zou willen. Omwonenden van het parcour klaagden over geluid het geluid van de crossmotoren. Dit zou te hard zijn en de rust van de bewoners in de buurt verstoren.
Gisteren was er op Prikkedam niemand die verder aandacht besteedde aan het probleem. De crossmotoren stonden centraal en de liefhebbers konden gisteren hun hart ophalen. ,,Oude tijden herleven”, aldus Witteveen, die zelf ruim 25 jaar aan motorcross deed. ,,Zo zijn er zelfs een paar echte toppers aanwezig.” Witteveen doelt op de aanwezigheid van Erik Eggens, die vijf keer Nederlands Kampioen werd en gisteren in de MX1 zijn status waar maakte met een eerste plaats.
,,Prikkedam is het zwaarste, maar mooiste parcours van Nederland”, gaat de inmiddels 53-jarige Witteveen verder. Bestuurslid Hendrik Bruggen is het eens met de uitspraak van de wedstrijdleider. ,,Vooral het stuk achter het huisje van de wedstrijdleiding is zwaar.” In het deel van de baan, dat door de omroeper gekscherend ‘de sahara van Prikkedam’ wordt genoemd, ligt veel zacht zand en zitten enorme gaten. Het komt dus aan op de stuurkrachten van de motorbestuurders.
Maar er komt meer bij het crossen kijken dan alleen gas geven en sturen. ,,Ik heb alles al een keer gebroken”, vertelt Witteveen. ,,Het is zeker geen sport voor mietjes.” Ook Bruggen, die al ruim 36 jaar actief is in de sport, brak meerdere botten in zijn loopbaan. ,,Toch wil je zo snel mogelijk weer terug op de motor”, aldus de 43-jarige.
,,Vooral bij de start krijg je zo’n enorme kick”, gaat Bruggen verder. ,,Als je daar staat te wachten op het moment dat de hekjes omlaag vallen, is er veel spanning, maar na de eerste bocht ben je dat allemaal weer kwijt.”
Bruggen kijkt al vooruit naar de laatste rit. Twee talentvolle Friese jongens strijden in de MX3 groep bovenin mee. Van hen heeft Jan Tinus Melman uit Langedijke de beste papieren, al begon hij in de eerste manche niet zoals hij had gewild. Hij raakte ten val en werd van achteren in zijn rug aangereden. Toch klauterde hij weer op zijn motor en knokte zich op een indrukwekkende manier van een 52e plaats terug tot een vijfde notering.
Ook Dave Elsinga uit Wolvega behoort tot een van de Friese toppers, maar ook hij kent problemen in de eerste manche. Een paar valpartijen zijn grotendeels schuldig aan de vijftiende plek voor Elsinga, die gisteren 24 jaar werd. In de tweede manche herstellen de Friezen zich. Een spannend gevecht om de derde plaats ontpopt zich tussen de beiden, die uiteindelijk in het voordeel van de jarige wordt beslist.
Uitgeput zit de inwoner van Wolvega voor de camper in zijn stoel. ,,Het was erg zwaar”, aldus Elsinga, die ook al internationale ervaringen heeft. ,,De meeste mensen denken dat je van het crossen niet moe wordt omdat je toch op een motor rijdt, maar zo zit dat niet. Je moet een goede conditie hebben in deze sport.”
Melman deelt die mening, terwijl ook hij vermoeid in zijn bus zit. ,,Ik moest in de eerste manche zo veel geven om terug te komen; dat brak me uiteindelijk laat in de tweede manche op”, aldus de 23-jarige. In het eindklassement van gisteren eindigt de Fries net buiten het podium op een vierde plek en dus baalt Melman als een stekker.
,,Ik had er een hoop van verwacht, omdat dit toch een soort van thuiswedstrijd was”, aldus Melman, die op een kleine vijf minuten afstand van het parcours woont. ,,Maar ik train hard en ben fanatiek met de sport bezig. Ik hoop volgend jaar internationaal te mogen rijden. Ik heb al een paar keer laten zien dat ik goed met de internationale rijders mee kan.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties