De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportmaandag, 29 juni 2009

Vuvuzela
Binnenkort niet meer weg te denken uit de voetbalstadions: de vuvuzela. Met dank aan de Confederations Cup, het traditionele oefentoernooi een jaar vr het WK in het organiserende land, met deelname van de kampioenen van alle continenten. Leuk toernooi, goede teams, spannende wedstrijden, verrassende uitslagen en een sensationele finale, allemaal goed, maar de toon werd toch vooral gezet door de stemmige, gele en groene, eentonige trompetten van de Zuid- Afrikaanse toeschouwers.
Mik Schots
Past prima in een voetbalstadion, waar alles wat herrie maakt van waarde is, zeker als je alles wat je onwelgevallig is ermee kan wegblazen. Hoe monotoner, hoe beter. Heerlijk treitermateriaal, en veel praktischer dan die grote trommels, die zo lastig mee te sjouwen zijn en bovendien inmiddels toch wel gedateerd zijn. Dus je kunt je vingers erop natellen dat over een jaar alle tienduizend Nederlanders die naar verwachting het WK gaan bezoeken, zo'n hebbedingetje mee terugnemen. Plus nog een paar voor vrienden en bekenden, en nog wat om te verpatsen. Net als alle Duitsers, Fransen, Italianen, Spanjaarden en andere WK-bezoekers natuurlijk. Nog n jaar te gaan en iedere stadionganger in Europa heeft er een bij zich.
Een beetje zakenman die toevallig bij de Confederations Cup verzeild is geraakt, zal hier toch wel op ingehaakt hebben en er vast een stuk of tienduizend naar Nederland hebben laten verschepen. Als de directeuren van de KNVB slim zijn, hebben ze dat trouwens zelf gedaan. Die waren namelijk vorige week in Zuid-Afrika om vast wat zaakjes te regelen voor het verblijf van de spelers en voor het supportersbeleid. Hotelletje vastleggen, trainingsfaciliteiten in orde maken, vervoersmogelijkheden checken, dat soort dingen. Zo kwamen ze er ook achter dat 75 procent van de beschikbare campers in Zuid-Afrika al door Nederlanders is gehuurd. Dan is de gedachtensprong naar de binnenlandse markt voor vuvuzela's toch niet zo groot. Likje oranje verf erover en blazen maar. Goudmijntje.
In het kader van de voorbereiding van de internationals is het trouwens ook onmisbaar, want horen en zien vergaat je met duizenden van die toeters om je heen. Dus het leren voetballen in een eentonige orkaan van geluid zal het een verplicht onderdeel van de training van Bert van Marwijk moeten worden, waarvoor hij wagonladingen figuranten nodig heeft. En die moeten eerst ook nog oefenen, want het schijnt nog een hele toer te zijn om geluid uit zo'n ding te krijgen. Kortom, ze kunnen er niet snel genoeg zijn, want voetbal zal nooit meer hetzelfde zijn.
En dat geldt niet alleen voor het voetbal. De Nederlandse delegatie is zo slim geweest om voor de spelers een hotel af te huren in Johannesburg. Lekker tussen de mensen. Daar is wat voor te zeggen, maar het betekent ook dat ze die herrie ook 's nachts hebben. Niet dat het publiek het in zijn hoofd zal halen om in die contreien 's nachts dronken te gaan lopen lallen, maar ze moeten toch wat. Rondrijden alsof je in het nabijgelegen wildpark bent en ondertussen veilig vanuit je oranje camper toeteren dat het een lust is, is dan een voor de hand liggend alternatief. Dus zal ook het slapen tussen toeteraars verplichte oefenstof zijn. De jongens moeten volledig immuun worden.
Al deed Nederland niet mee aan het toernooi om de Confederations Cup, het was voor ons van onmetelijke waarde. De vuvuzela's zijn nu al niet meer weg te denken uit het voetbal. Vanaf nu zal het voetbal eerlijker zijn, want alle stadions zullen hetzelfde gaan klinken, zodat het verschil tussen uit en thuis verdwijnt. En de maatschappelijke winst is dat we nooit meer last zullen hebben van kwetsende of discriminerende spreekkoren. Die toeteren we gewoon weg. En wie weet is er in de toekomst ook nog ruimte voor meertonigheid.
Nou nog zorgen dat ze elkaar met die toeters niet de hersens in kunnen slaan.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties