De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Sportmaandag, 29 juni 2009

Fabriek skeelert zijn zorgen weg in De Westereen

De Westereen - Een grote opsteker was het voor Durk Fabriek, de winst in de tweede etappe van de Holland Inline Cup. De skeeleraar uit Heerenveen draaide een teleurstellend seizoen en kon de vinger maar niet op de zere plek leggen. Zaterdag verdwenen in De Westereen alle zorgen als sneeuw voor de zon met zijn tweede en mooiste zege in een A-wedstrijd. En de kritiek op zijn volgens zijn medevluchters onsportieve gedrag? Die gleed gemakkelijk van zijn met de leiderstrui omhangen schouders.

Ernst Slagter
Het kleinood werd overgenomen van Roy Boeve, klassementsleider na de eerste race in Sloten. Ietwat onwennig trok Fabriek de trui aan op het podium. ,,Want ik heb nog nooit ‘zo’n ding’ gedragen”, lachte de Fries in dienst van de GIBO-Raps ploeg. ,,We hebben nu laten zien dat we mee kunnen doen met de grote ploegen. Dat ik daarbij het voortouw heb kunnen nemen, is fantastisch.” De Nevobo-ploeg van Boeve en consorten leek de race in de eerste vier ronden nog prima te controleren, maar gokte bij de ontsnapping van de uiteindelijk winnaar duidelijk mis door niet adequaat in te grijpen.
Fabriek sprong halverwege de vijfde van de twaalf ronden van in totaal 84 kilometer weg met Gerwin Smit en de ervaren Belg Frank Fiers. De kopgroep pakte binnen twee kilometer veertig seconden op het peloton en hadden bij het ingaan van de zesde ronde een gat van een kleine anderhalve minuut geslagen. ,,Ik wist al snel dat het goed zat”, zei Fabriek. ,,Toen we eenmaal weg waren, had ik geen idee wie ons zou kunnen terughalen. Ik had goede benen en we reden sterk door.”
De 24-jarige Fabriek besloot in de laatste kilometers niet op een eindsprint te gokken, daar Smit daarin normaliter een stuk sterker is, en ging er in z’n eentje vandoor. Met een kleine voorsprong op de meet was de tweede grote zege uit zijn skeelerloopbaan, na een criterium in Otterlo vorig jaar, een feit. Smit en Fiers waren na afloop verbolgen over de rol van de Fries binnen de samenwerking van het trio. Fabriek zou te weinig kopwerk hebben verricht en 36-jarige Fiers stelde dat hij ‘op die manier geen wedstrijd zou willen winnen’. Fabriek was zich echter van geen kwaad bewust.
,,Fiers is een slimme rijder die precies weet wat er gevraagd wordt om in een kopgroep te rijden. Hij probeerde de race naar zijn hand te zetten, maar ik bleef mijn eigen koers varen. Een ander bepaalt niet wat ik moet doen en zeker niet als ik diegene verder moet helpen. Ik reed inderdaad minder op kop. Als dat helpt om een wedstrijd te winnen, zal ik het niet nalaten. Nu was ik degene met de meeste energie om nog een keer weg te springen.” Vlak voor zijn ontsnapping kreeg het drietal nog gezelschap van Bob de Vries uit Haule en Fries om utens Jouke Hoogeveen.
De Vries probeerde in de voorlaatste ronde al bij de koplopers te komen, maar kwam in z’n eentje net tekort om het gat te dichten. Toen Hoogeveen eveneens uit het peloton demarreerde en zich bij De Vries voegde, vonden de twee pure hardrijders alsnog de aansluiting op drie kilometer van de finish. ,,Daar was ik natuurlijk niet blij mee”, gaf Fabriek toe. ,,Ik wist dat ze eraan komen, maar ik had verwacht dat de finale tussen ons drieëen zou gaan. Ik wilde ze niet de tijd geven om te herstellen van hun inspanningen en ging er meteen vandoor.”
Fiers dacht dat Smit zou reageren op Fabriek, maar die keek op zijn beurt weer naar de Belg. De Vries zat er helemaal doorheen en Fabrieks ploeggenoot Hoogeveen hoefde niet zo nodig, besefte Fabriek meteen. Hij kwam alleen over de finish met een kleine vijftig meter voorsprong en de opluchting was groot. De Heerenvener trainde de afgelopen maanden keihard om goed te presteren in de Holland Inline Cup, maar mistte dit seizoen telkens de slag.
In De Westereen zat eindelijk eens mee voor de naar succes snakkende Fabriek. ,,Nu weet ik ook voor mezelf weer dat ik op de goede weg ben. Als het een tijdje niet lukt om onverklaarbare redenen, begin je aan jezelf te twijfelen. Maar mij hoor je voorlopig niet meer zeuren. Dit is absoluut mijn mooiste overwinning. In Otterlo ging het nog om een criterium, dit was een klassieker. Die is me nog veel meer waard.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties