De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Regiodonderdag, 23 juli 2009

Ruzie met de buren? Vrijwilligers schieten te hulp

KIEZEN VOOR SAMEN

Patrick van ’t Haar
Leeuwarden - Al jaren is er ergernis over de harde muziek van de onderburen. Of de honden van ‘hiernaast’ blijven maar blaffen en op de een of andere manier kan er maar geen oplossing worden gevonden met de buren.
Als de geluidsoverlast ondraaglijk wordt, kunnen mensen in Leeuwarden, Drachten en Heerenveen een beroep doen op buurtbemiddeling. Ruim drie jaar geleden ging het project in Leeuwarden van start. Eerst voor een periode van drie jaar, maar na een evaluatie is het project - in het leven geroepen door twee woningbouwcorporaties en de gemeente Leeuwarden - een blijvertje.
,,Buurbemiddelaars werken aan het herstel van communicatie en doen een beroep op de zelfredzaamheid van de mensen.’’ Een mooi volzin, erkent coördinator Marijke Otten van buurtbemiddeling Leeuwarden. In de praktijk komt het erop neer dat de bemiddelaars met zowel de melder als de overlastveroorzaker een apart gesprek voeren. Als beide partijen er mee akkoord gaan, dan volgt een gezamenlijk gesprek.
Maar vaak is dat al helemaal niet meer nodig: door het eerste gesprek wordt het contact met de buren hersteld en verdwijnt het probleem vanzelf door er over te praten. ,,Soms is de overlastgever zich er helemaal niet van bewust dat hij de buren ergert.’’
Als de buren na de bemiddeling níét met elkaar in gesprek komen en buurtbemiddeling geen enkel effect heeft, worden de betreffende corporatie, wijkagent en de gemeente op de hoogte gesteld. Als het mogelijk en nodig is, ondernemen zij dan verdere actie.
Maar er zijn ook gevallen die aangemeld worden, via bijvoorbeeld het Meldpunt Overlast van de gemeente Leeuwarden, waarvoor buurtbemiddeling niets kan betekenen. Zoals zaken die zich al heel lang voortslepen of bij ruzies waarbij alcohol, drugs of geweld in het spel is.
Het fenomeen buurtbemiddeling lijkt steeds bekender te worden in Leeuwarden. Werd er in 2007 36 keer een beroep gedaan op de vrijwilligers en in 2008 66 keer, dit jaar staat de teller al op 63 bemiddelingspogingen.
Escalatie Een van de belangrijkste doelstellingen van het project is het voorkomen van escalatie. ,,Als wij er in een relatief vroeg stadium bij zijn, voorkom je dat het erger wordt en voorkom je dat er straks politie of andere hulpverlening voor de deur staat.’’

Buurtbemiddeling op 130 plaatsen

In heel Nederland draait het project buurtbemiddeling op 130 plaatsen. In Fryslân zijn er behalve in Leeuwarden projecten in Drachten en Heerenveen. Het is de bedoeling dat het project uiteindelijk op zeker 150 plekken gaat draaien. Buurtbemiddeling is niet alleen voorbehouden aan grote steden. In Drenthe bijvoorbeeld gaat het project dit jaar van start in kleine dorpen. In Leeuwarden zijn zeventien vrijwillige buurtbemiddelaars, in september komen er vier nieuwe bemiddelaars bij.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties