De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Regiodonderdag, 23 juli 2009

Minder werkplezier en ergernis over politici
Grote onvrede onder agenten over hun werk

Leeuwarden - Agenten hebben steeds minder plezier in hun werk, een kleine 40 procent van de agenten twijfelt zelfs of ze wel bij de politie wil blijven. En politici snappen al helemaal niets van het politiewerk, menen de agenten in overgrote meerderheid. Ook agenten in Fryslân zijn die mening toegedaan.

Dat blijkt uit onderzoek van de SP-fractie in de Tweede Kamer.
Ruim 8500 agenten hebben de enquête van de SP ingevuld. Die werd gehouden na de invoering van een nieuw bedrijfsprocessensysteem bij de politie. Die invoering verliep niet soepel en leidde tot veel ergernis bij agenten, die door het nieuwe systeem meer tijd kwijt zijn aan administratieve taken.
De agenten hebben amper vertrouwen in de politici die over hen beslissen. Ruim 90 procent van de deelnemende agenten vindt dat politici niet voldoende kennis hebben van het werk van de politie.
Volgens Henk Hartgers, voorzitter van de Friese afdeling van de Nederlandse Politie Bond, klopt het dat veel agenten het idee hebben dat politici te weinig kennis van zaken hebben. Maar het percentage van 90 procent is volgens hem een puur gevoelsmatig gegeven. ,,Ik kan niet objectief beoordelen hoe het staat met de algemene kennis over de politie, maar ik snap de uitkomst wel. Het is een gevoel dat leeft onder de agenten.’’

Nóg minder blauw op straat

Dat ook minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken ,,geen idee heeft” blijkt volgens SP-fractievoorzitter Agnes Kant wel uit de plannen van de PvdA-bewindsvrouw om de komende jaren behoorlijk te bezuinigen op de politie. ,,Dit leidt ongetwijfeld tot nog minder aanwezigheid van agenten op straat en in buurten.’’
Slechts 15 procent van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat het publiek voldoende waardering toont voor de politie.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties