De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 24 maart

Sportdonderdag, 23 juli 2009

Heerenveen wil seizoen beginnen waarmee het de vorige afsloot: het winnen van een prijs
Heerenveen - Het winnen van de Supercup. Tja, het is een prijs, zo wordt er vaak geredeneerd door de buitenwacht. Voor sc Heerenveen en AZ, de clubs die zaterdag strijden om de veertiende Johan Cruijff Schaal, liggen de grootste belangen weliswaar in de competitie en in Europa, maar de spelers willen dolgraag winnen. Bovendien is het voor beide teams hun eerste optreden in de Johan Cruijff Schaal. En wat is beter voor het vertrouwen dan het winnen van een echte prijs.
Heerenveen staat zaterdag als bekerwinnaar in de ArenA tegenover de trotse landskampioen. De winst in mei tegen FC Twente heeft de Friese club definitief op de voetbalkaart gezet. En nu er eenmaal een beker in Heerenveen staat te pronken, mogen er nog wel wat meer prijzen bijkomen. Te beginnen met de Supercup. Toch is Heerenveen de underdog. De ploeg kampt met blessures en in het verleden won de landskampioen vaker dan de bekerwinnaar.
Heerenveen-coach Trond Sollied heeft de nodige ervaring met het winnen van bekers en ook met het winnen van de Supercup. De vijftigjarige oefenmeester won de prijs tweemaal met Brugge. Hij weet zich als geen ander in een tegenstander vast te bijten en past zijn ploeg als het nodig is aan. AZ kent nauwelijks geheimen voor de Noor. Heerenveen kon de club gisteren aan het werk zien in de met 0-1 verloren wedstrijd tegen HSV.
Namens AZ zag assistent-trainer Shota Arveladze de Friezen op zijn beurt dinsdagavond aan het werk tegen Trabzonspor. Na een aardige eerste helft vond de spion van AZ dat hij halverwege de tweede helft wel genoeg had gezien. Trainer Ronald Koeman weet in ieder geval dat de Friezen op het middenveld momenteel weinig wisselgeld hebben met de blessures van Geert-Arend Roorda, Mika Väyrynen, Arnar Smarason en het vertrek van Danijel Pranjic. ,,De spoeling is dun”, baalt Sollied.
Michael Dingsdag is geblesseerd en Kristian Bak-Nielsen en Igor Djuric zijn nauwelijks speelklaar. ,,Misschien laat ik beiden een helft spelen. Kristian kan in ieder geval geen negentig minuten spelen. Maar misschien laat ik hem ook wel op het middenveld spelen, kan-ie conditie op doen”, zegt de trainer over de Deen die in recordtijd genas van een achillespeesblessure.
Alleen voorin beschikt Sollied over alle mogelijke opties. Het kan echter bijna niet anders of hij kiest voor een aanval met Gerald Sibon, Paulo Henrique en Roy Beerens. Die laatste was gisteren overigens door ziekte afwezig tijdens de training. Wat dat betekent voor het duel met AZ is nog niet duidelijk.
Sollieds collega Ronald Koeman kijkt niet alleen naar de tegenstander. Voor hem is het namelijk ook nog de vraag hoever zijn eigen team is. ,,De wedstrijd tegen Heerenveen zal ons daar wel iets over vertellen”, blikt hij vooruit. ,,Het is het laatste duel voor we met de competitie starten. Het gaat dus niet alléén om een prijs.”
Voor Sollied zijn de verzwakkingen bij Heerenveen evenmin reden om de strijd om de Johan Cruijff Schaal als een veredelde oefenwedstrijd te beschouwen. Daarvoor staat er teveel op het spel en is de ervaring voor de spelers te belangrijk.
,,En angst voor AZ heb ik niet, we gaan voor de zege. Het is het belangrijkste dat we er staan voor de competitie tegen Roda (een week later), maar de spelers willen dolgraag winnen.” Die visie bevestigt Bak-Nielsen. ,,Het zou de tweede prijs in de geschiedenis zijn. Dat is belangrijk en we hebben een goede kans.”
De Alkmaarders willen net zo graag het seizoen starten met het winnen van een prijs. Maar volgens Koeman moet er ook weer niet al te gewichtig over de Johan Cruijff Schaal worden gedaan. ,,We moeten de wedstrijd ook niet belangrijker maken dan-ie is”, stelt de opvolger van Louis van Gaal.
Koeman mist zaterdag mogelijk Moussa Dembélé. De Belg ontbrak gisteren tegen HSV vanwege liesklachten. Het is daardoor zeer de vraag of hij tijdig hersteld zal zijn.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties