De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Economiewoensdag, 19 augustus 2009

Droogte treft telers uien, goede oogst andere gewassen
Leeuwarden - Uientelers moeten rekening houden met een lagere opbrengst in kilo’s. Dit gewas rijpt door de droogte eerder af. Het gewas is bijna oogstrijp. Om toch nog voldoende gewicht te krijgen, besluiten steeds meer telers in Fryslân om te sproeien. De oogst en de groei van andere akkerbouwgewassen verloopt intussen voorspoedig. Het graan is bijna overal van het land en het rooien van pootaardappelen is volop aan de gang. Dat is enkele weken eerder dan vorig jaar.
De oogst van aardappelen verloopt voorspoedig. Wanneer de grond niet al te hard is, kan er volop gerooid worden. Vooral pootaardappelen worden nu uit de grond gehaald.
Bepalend voor een vlotte oogst is de structuur van de grond. ,,Door de droogte is vooral de lichtere klei zacht genoeg om de aardappelen zonder schade uit de grond te krijgen”, zegt woordvoerder Upt Hiddema van landbouworganisatie LTO Noord. ,,Bij de zwaardere klei is het een ander verhaal. Daar is de grond veel ruwer en zitten er harde kluiten in. Die zorgen voor beschadigingen van de pootaardappelen waardoor ze niet zijn te bewaren.”
De meeste boeren zijn intussen volop aan het rooien. Boeren met aardappelen op zware klei zijn eerst begonnen met de lichtere gronden.
De opbrengstverwachtingen zijn goed. ,,We gaan uit van een gemiddelde opbrengst die in de buurt ligt van het vijfjarig gemiddelde. Dat betekent 30 tot 35 ton per hectare.”
Over de financiële opbrengst durft de woordvoerder nog geen voorspelling te doen. Veel zal afhangen van de oogst in heel Europa en de kwaliteit van de Nederlandse aardappelen vergeleken met de buitenlandse. ,,Eerst moet de gehele oogst maar binnen zijn. Daarna beginnen de handelshuizen met de verkopen en pas dan ontstaat de prijsvorming.”
De oogst kan nu gemiddeld enkele weken eerder plaatsvinden dan in de afgelopen jaren. ,,We hebben in tientallen jaren niet zulk mooi rooiweer gehad en optimale groeiomstandigheden. Door de vorst in de winter is de grond mooi stuk gevroren. Daarna kwam een droog voorjaar met op tijd een bui. Dat bleef zo gedurende het groeiseizoen waarbij er geen dikke buien zijn gevallen met dichtgeslagen grond tot gevolg. Ook in de afrijpfase van de aardappelen bij het afsterven van het loof bleven fikse buien uit.”
Dit jaar zijn er bij de pootaardappelen wel meer afkeuringen en deklasseringen dan vorig jaar. Desondanks ligt het niveau nog onder dat van twee jaar terug.

Andere gewassen

De opbrengstverwachtingen van andere akkerbouwgewassen zijn in het algemeen ook goed. Het graan is voor het grootste deel gedorst. ,,Hier en daar staat er nog ergens zomertarwe en met het mooie verwachte weer van vandaag en morgen zal alle graan binnen zijn. De oogst valt dit jaar net als bij de aardappelen door het mooie weer enkele weken eerder.”
Telers van suikerbieten rekenen dit jaar op een zeer hoge opbrengst van suiker. Doordat de bieten lange wortels hebben, kunnen ze met de droogte nog voldoende water opnemen. ,,Dat geldt ook voor de winterwortelen. De bovenlaag is wel droog, maar ze zijn in staat nog voldoende vocht uit de lagen daaronder op te nemen.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties