De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportmaandag, 14 september 2009

Ernst ziet Tiviakov al afvallen bij NK schaken
Haaksbergen - Hij is op papier de nummer twee, een betere kans om Nederlands kampioen schaken te worden zal Sipke Ernst misschien de komende jaren niet krijgen. De grootmeester uit Damwoude lijkt zich dat te realiseren en hij kwam dit weekeinde prima uit de startblokken. Met remise tegen het grote talent Anish Giri en winst op Karel van der Weide staat de Fries na de eerste twee ronden op de gedeelde tweede plek. Het goede begin zal Ernst motiveren om na Eddie Scholl (1970) de tweede Fries te worden die Nederlands kampioen geworden is. Voorlopig leidt Friso Nijboer. Hij pakte twee zeges. Gisteren was hij de baas over Dimitri Reinderman en zaterdag versloeg hij Roi Miedema in de enige partij die een winnaar opleverde.
Het Nederlands kampioenschapis dit jaar zwak bezet. Topschakers als titelverdediger Jan Smeets, Loek van Wely, Jan Timman, Daniël Stellwagen, Erwin l’Ami, Erik van den Doel en de Fries Jan Werle hadden geen zin in deelname in Haaksbergen. Het NK wordt bij gebrek aan sponsors dit jaar volledig door de schaakbond KNSB betaald. In plaats van 10.000 euro (vorig jaar in Hilversum) ligt er voor de winnaar nu ‘slechts’ 6000 euro klaar. Een fooi, zo oordelen de wegblijvers. Op basis van prestaties uit het verleden is Sergei Tiviakov, winnaar van het NK in 2006 en 2007, de grote favoriet.
Tiviakov lijkt na twee speelronden echter al kansloos voor de titel. Robin Swinkels versloeg de Groninger in de tweede ronde en deed dat met flair. ,,Ik was hoe dan ook van plan te spelen”, stelde Swinkels na afloop. ,,Juist tegen spelers als Tiviakov, met zo’n hoge rating, wil ik eigenlijk altijd spelen omdat dat heel leerzaam is. En ik ontmoet ze niet zo vaak.” In de tijdnoodfase kon Swinkels afwikkelen naar een eindspel waarin zijn loperpaar superieur was aan de paarden van Tiviakov. Zaterdag remiseerde de oud-Nederlands kampioen al teleurstellend tegen Ali Bitalzadeh.
Ernst, die vandaag Reinderman treft, kwam in de eerste ronde tegen Giri met een half punt goed weg, zo realiseerde de Fries zich na afloop. De net 16-jarige Rijswijker, de jongste grootmeester ter wereld, slaagde er niet in zijn witte pluspion naar de promotielijn te dirigeren. ,,Ik ben vandaag wel in gevaar geweest”, dacht de student psychologie. ,,Zeker twee slechte zetten gedaan. In de opening speelde Giri d5. Die zet had ik nog nooit eerder gezien. Ik reageerde denk ik niet zo goed. En vlak voor de tijdcontrole gaf ik een pion weg.”

Solide

Ernst speelde gisteren met wit solide tegen Karel van der Weide, oud-speler van het Leeuwarder Philidor. De speler van het Groninger Hotels.nl won een eindspel met een pion meer. Een dag eerder pakte Van der Weide tot zijn eigen verbazing een half punt tegen Reinderman. ,,Een groot mysterie”, aldus de Amsterdammer. ,,Hij kon op c2 slaan en ik had tijdens de partij werkelijk geen idee wat ik dan moest doen. Ik zag geen enkele concrete variant.”
Bij de vrouwen verraste Mariska Bertolee-De Mie op de eerste dag de grote favoriete Zhaoqin Peng. Deze tastte mis en gaf zich al na de 25e zet van wit gewonnen. Een dag later won Bertolee-De Mie opnieuw, nu van Talitha Munnik.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties