De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Sportmaandag, 14 september 2009

NK voor senioren met regels voor pupillen
Middelburg - Men neme een half voetbalveld, twee kleinere doelen en veertien senioren. Resultaat: het NK voetbal voor 45-plussers, dat afgelopen week voor het eerst werd georganiseerd door de KNVB. Ropta Boys en VVI waren twee van de veertien deelnemers, op het toernooi dat van donderdag tot en met zaterdag werd gespeeld in Zeeland.
Stefan Vlieger
De beide Friese clubs hadden zich via een kwalificatieronde weten te plaatsen voor het eindtoernooi. De deelnemende teams kregen de verblijfskosten helemaal vergoed door de KNVB, dat het NK voetbal voor senioren, met de spelregels uit het pupillenvoetbal, voor het eerst organiseerde. ,,Twee jaar terug hebben we een aantal doelstellingen opgesteld. Zo wilden we het damesvoetbal naar een hoger niveau tillen en ook het seniorenvoetbal moest meer aandacht krijgen’’, vertelt Rob de Leede, persvoorlichter van de KNVB.
,,We hebben vorig seizoen al een aantal proeftoernooien georganiseerd, en toen bleek dat er veel vraag naar was. Vandaar dat er dit jaar een NK 45+ werd gehouden.’’ Het toernooi maakte deel uit van de Senior Games 2009, waarin naast voetbal ook tennis, tafeltennis, golf, wielrennen en zwemmen op het programma stond. De Games zijn in samenwerking met de geselecteerde landelijke sportorganisaties georganiseerd, met ondersteuning van het NOC*NSF.
Volgens De Leede zijn er veel 45-plussers die ooit waren gestopt met voetballen, maar daar later weer op terug gekomen zijn. ,,Ze stopten meestal vanwege een zaterdagbaantje, studie of gezin. Maar doordat ze hun eigen kinderen zien voetballen, willen ze zelf ook weer een balletje gaan trappen.’’ De spelregels op het NK zijn dan ook hetzelfde als bij de F’jes en E’tjes. Een half voetbalveld, doelen van vijf bij twee meter en wedstrijden die maar twintig minuten duren. Grensrechters zijn niet nodig, want de buitenspelregel wordt even vergeten. De teams bestaan uit zes veldspelers en een doelman.
Ondanks de aangepaste regels konden een aantal teams in Zeeland moeilijk scoren. Ropta Boys bereikte met zeven punten uit drie poulewedstrijden de volgende ronde. Na twee kleine 1-0 zeges op Meeuwen Allstars (Hoogvliet) en thuisclub Serooskerke leverde een 1-1 gelijkspel tegen Pancratius (Badhoevedorp) een tweede plek in de poule op. VVI eindigde zelfs als groepswinnaar. Een remise tegen Valken’68 uit Rijnsburg (1-1) en een 3-2 overwinning op Bladella (Bladel) waren voldoende om op doelsaldo poulewinnaar te worden.
Het lot bepaalde daarna dat de twee clubs uit Oosternijkerk en Idskenhuizen in de finaleronde in één poule terechtkwamen. De andere tegenstanders waren Elburger Sport Club en De Zon (Almere). Een spannende poule, vertelt Wiebe Turkstra, de penningmeester van Ropta Boys die zelf deel uitmaakt van het team uit Oosternijkerk. ,,We waren VVI ook al in de voorronde tegen gekomen. Toen wonnen zij, maar nu kwamen we niet verder dan 0-0.’’
Door een 3-2 nederlaag tegen Elburger Sport Club en een 1-1 gelijkspel tegen De Zon mocht de Ropta Boys zich gaan opmaken voor de strijd om plaats zeven. Ook die wedstrijd ging verloren, waardoor het team van Turkstra op de achtste plaats eindigde. ,,Met dat resultaat kunnen we zeer tevreden zijn.’’
VVI werd uiteindelijk zesde. De Baronie uit Breda mag zich de eerste Nederlands kampioen in de categorie 45+ mag noemen. Turkstra is zeer te spreken over de organisatie. ,,Die was echt perfect en ik denk dat dit evenement nog veel groter kan worden.’’
‘Doordat ze hun eigen kinderen zien voetballen, willen ze zelf ook weer een balletje gaan trappen’

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties