De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Regiodinsdag, 17 november 2009

Drie voedselbanken tegelijk in oprichting
De gêne raakt weg; meer voedselhulp voor minima
De acceptatie van de voedselbanken wordt groter, merken de Friese vrijwilligers. Dat betekent: meer adressen, meer mensen geholpen.
Als de ontwikkelingen doorzetten, kan Fryslân in de loop van volgend jaar wel eens elf voedselbanken tellen. Nu zijn er acht. Maar in Sneek, Dongeradeel en Dantumadiel wordt tegelijkertijd gewerkt aan de oprichting van een lokaal voedselverdeelpunt. Ook in Achtkarspelen is wel eens gesproken over een voedselbank, maar de ontwikkelingen daar zijn nog pril.
Het is een mooi vooruitzicht voor Kobus Walsma, voorzitter van de Samenwerkende Voedselbanken Fryslân. In relatief korte tijd zag hij al losse initiatieven tegen armoede in Fryslân zich verenigingen in één club. Afgelopen jaar kregen de samenwerkende voedselbanken bovendien de beschikking over een gekoelde, centrale distributieruimte en een koelwagen voor het vervoer. En nu wordt in diverse plaatsen gewerkt aan nieuwe adressen om voedselpakketten te verstrekken aan minima.
Dat is winst, vindt Walsma. ,,Want elke voedselbank zorgt ervoor dat we weer een nieuwe groep mensen bereiken. Nu kunnen mensen uit bijvoorbeeld Dongeradeel nog nergens terecht. Als er een voedselbank komt in Dokkum kunnen ze dat wél.”
De voedselbanken worden meer geaccepteerd, signaleert de voorzitter. ,,Er kan wel behoefte zijn aan hulp, maar dan moeten er ook mensen zijn die ook actie willen ondernemen. Dat zie ik steeds meer. Kerken, gemeenten, ook de provincie steunen ons werk vaker. De gêne - die we eigenlijk niet nodig moeten zijn - raakt er af.”

Boeren vragen

Dokkum is zo’n plaats waar wordt gewerkt aan de oprichting van een voedselbank. Dat is nog niet zo eenvoudig, weet R. Regnerus, een van de initiatiefnemers. ,,Het zou me niet verbazen als we straks opgeteld anderhalf jaar zijn bezig geweest. Je moet vrijwilligers vinden, een vereniging oprichten, een bestuur vormen. En dan nog contacten leggen met kerken voor steun, praten met de gemeente over huisvesting. We gaan ook boeren vragen of ze af en toe bijvoorbeeld een partij aardappels willen doneren.”
De vrijwilligers in Dongeradeel zijn nog niet halverwege de route, schat Regnerus. ,,Maar dat het tijd kost is niet zo erg. Als het maar goed gebeurt. Het mooie is dat de partijen die betrokken zijn bij de oprichting er echt honderd procent achter staan.”
Ondanks de toegenomen acceptatie in de provincie, is er nog altijd terrein te winnen, vindt Walsma. Hij heeft zijn pijlen gericht op de landelijke politiek. ,,Er is een Europees potje voor voedselbanken. Daarin zit vierhonderd miljoen euro. Maar Nederland wil er geen gebruik van maken. Als we daaruit steun zouden krijgen, konden we zoveel meer mensen helpen.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties