De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Regiodinsdag, 17 november 2009

Beroepsvisser van het jaar wil gráág voor de rechter
Ruurd Walinga
Zoutkamp - In april van dit jaar werd hij nog toegejuicht als beroepsvisser van het jaar 2009. Binnenkort moet hij zich, zo hoopt hij tenminste, voor de Groninger rechter verantwoorden voor het overtreden van het vangstverbod op de paling. Gaele Postma (47) uit Zoutkamp is niet bang naar de rechtbank te gaan. ,,Ik hoop dat de rechter zegt dat wij als vissers onfatsoenlijk behandeld zijn door minister Verburg”, zegt Postma.
Ruim een maand geleden liet Postma zich met opzet bekeuren door te gaan vissen in het Lauwersmeer. Het was een paar dagen nadat het vangstverbod door Verburg was afgekondigd. ,,Ik heb het proces-verbaal nog steeds niet in huis. Wel een dwangsom van tienduizend euro. Ik zou zogenaamd economisch voordeel hebben gehad door mijn overtreding.”

Palingrokerij

De winterstop is voor Postma en zijn andere collega’s in de binnenvisserij dit jaar extra vroeg begonnen. Omdat het slecht gaat met de paling mogen de beroepsvissers in oktober en november geen netten meer uitzetten en binnenhalen. Volgend jaar moeten de vissers ook in september nog aan de wal blijven. Helemaal zonder werk zit Postma nog niet, omdat hij nog een palingrokerij exploiteert. ,,Ik heb net tweehonderd kilo paling uit Noord-Ierland gekregen om te roken. Daar mogen ze nog gewoon vissen. Ook in Duitsland vissen ze door. Nederland is weer het braafste jongetje van de klas in Europa.”
Oktober en november zijn altijd de beste maanden voor Postma met een besomming van 25.000 euro per maand. ,,De vergoeding van duizend euro per maand van Verburg is daarom ook een lachertje”, klaagt Postma. Omdat hij zijn viswater vlakbij de Waddenzee heeft, heeft Postma altijd tot ver in november nog goede vangsten. In het binnenland is de aal vaak al weggetrokken.
Druk heeft Postma, die bestuurslid is van de Combinatie van Groninger en Friese Binnenvisser, het ook nog. ,,Met vergaderen.”

Een miljoen extra?

CDA en PvdA willen dat minister Verburg (Visserij) in haar begroting een miljoen euro extra uittrekt voor steun aan de palingvissers. De partijen deden het voorstel gisteren in de Tweede Kamer. Het geld moet deze vissers helpen bij het opzetten van een betere bedrijfsvoering. In 2010 komt er een vangstverbod van drie maanden - ook in september - om de met uitsterven bedreigde paling de kans te gegeven zich te herstellen. Verburg zegde eerder zevenhonderdduizend euro toe om vissers te compenseren.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties