De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Sportvrijdag, 21 mei 2010

Toch nog afsluitend feestje in Cambuur-stadion
Gerard Bos
Leeuwarden - Het seizoen eindigde sportief gezien met de uitschakeling in de play-offs weliswaar in mineur voor SC Cambuur, maar toch hoopt de Leeuwarder club vandaag de jaargang sfeervol af te sluiten. Reden is dat het Cambuur-stadion het decor is van de openingsdag van het Eurovoetbal-toernooi. ,,Voor een paar euro zie je de toppers van de toekomst”, weet algemeen directeur Alex Pama.
Het internationale toptoernooi voor jeugdvoetballers gaat in Leeuwarden van start met duels tussen de B1 van Ajax en Real Madrid (19.00 uur) en die van 1.FC Köln en AZ (20.30 uur). Zelf doen de Leeuwarders niet mee, sc Heerenveen wel. Maar natuurlijk speelt die niet in Leeuwarden. ,,Graag hadden wij ook een team mee laten doen’’, zegt Pama, ,,maar onze B1 speelt landelijk niet op het hoogste niveau. We hebben vervolgens met de organisatie afgesproken dat we dan in ieder geval een topwedstrijd zouden krijgen in ons stadion. Met Ajax tegen Real Madrid is dat prima gelukt.’’
Heerenveen was de afgelopen jaren ook een van de gastheren van het toernooi. Die club besloot daar in maart van 2009 echter mee te stoppen. De opbrengsten wogen naar de mening van de clubleiding niet op tegen de kosten. Afgelopen najaar werd bekend dat Leeuwarden de nieuwe Friese locatie voor 2010 zou worden.
Pama beweert dat Cambuur geen verlies zal draaien. ,,Ik denk dat we juist wat overhouden. We hebben een goede sponsor gevonden en we verwachten tussen de drie- en vijfduizend toeschouwers.” De club sloot een deal met supermarktketen C1000 en ook de amateurpartners kregen kaarten. ,,En de kassa’s zijn vanavond open.’’
Ook het Euroborg-stadion van FC Groningen en sportpark Marsdijk van zondagamateurclub Achilles 1894 (Assen) zijn vandaag speellocaties. Morgen en zondag wordt het toernooi verder afgewerkt op sportpark De Esserberg in Haren, traditiegetrouw hét decor van het vermaarde toernooi.
Het Eurovoetbaltoernooi werd voor het eerst gehouden in 1977. Elk jaar kwamen de beste A1-elftallen ter wereld naar het Noorden, waar vele scouts uit het topvoetbal aanwezig waren om de talenten van de toekomst te kunnen spotten. In 2008 werd besloten het toernooi voor B-junioren te gaan houden. Dit omdat er dan meer clubs van nationale en internationale allure een team beschikbaar zouden hebben voor deelname.
Naast Ajax, Real Madrid, AZ en 1.FC Köln spelen ook Feyenoord en RSC Anderlecht in poule A. In Poule B zit sc Heerenveen, samen met PSV, FC Groningen, FC Porto, Besiktas en Rusland onder 17. Pama verwacht dat de speeldag in Leeuwarden zal bijdragen aan een nog betere uitstraling van Cambuur. ,,En met een knipoog naar een eventuele toekomstige promotie van Cambuur: ,,De Ajax-talenten kunnen alvast zien in welke stad ze over een paar jaar spelen.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties