De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Cultuurvrijdag, 21 mei 2010

Nieuwe Garde maakt in Fries Museum in uur een tijdschrift
Leeuwarden - In een uur tijd een tijdschrift maken. Het lijkt ondoenlijk, maar Nieuwe Garde Leeuwarden gaat die uitdaging aan. Ruim twintig leden van de Leeuwarder netwerkgroep van kunstenaars, schrijvers en andere creatievelingen maken vanavond in het Fries Museum 1u1m (1 uur 1 magazine). De stopwatch ligt er bij. ,,Een uur is een uur”, zegt initiatiefnemer Eko Kooistra.
Het is een ambitieus project dat al eens werd gedaan in Den Haag en Groningen. Wat ze daar hebben gedaan moet hier ook kunnen, dacht Kooistra. Hij wil hiermee een tegenhanger bieden voor snelle, online media en online netwerkgroepen als Twitter en Linkedin. ,,Een ontwikkeling die niet tegen te houden is, maar wij blijven geloven in papier. Mensen hebben graag iets tastbaars in handen, een écht tijdschrift dus.”
1u1m heeft als thema Stop de Tijd. De avond wordt ingeleid door vier inspiratoren die hun visie op tijd geven. Zo komen er onder meer een designer en een begrafenisondernemer aan het woord. ,,Zij moeten de deelnemers inspireren tot ideeën.” Vervolgens gaan de deelnemers in vijf teams aan de slag. De indeling van de teams volgt ter plekke, waarna elk team in sneltreinvaart twee spreads (een verhaal van twee naast elkaar gelegen pagina’s) maakt.
Het wordt volgens Nieuwe Garde Leeuwarden geen magazine zoals je die in de winkel vindt, maar ‘een creatieve reis met bijzondere foto’s, illustraties, vormgeving en teksten’. ,,Alle deelnemers zijn professionals in een creatief vak. Deze illustratoren, schrijvers, fotografen en vormgevers krijgen nu de kans om te laten zien wat ze in huis hebben. In superkorte tijd moeten ze originele creaties zien te vinden. Tijd is daarbij de ultieme uitdaging.”
Voor de bladenmakers is het project vooral een interessant netwerkmiddel. Kooistra: ,,Nieuwe Garde wil mensen verbinden en dit tijdschrift is daarvoor een perfecte manier. Je ontmoet mensen uit je vakgebied en ziet ter plekke hoe iemand werkt en wat zijn sterke kanten zijn. Ik kan me voorstellen dat daar in de toekomst mooie samenwerkingen uit voortkomen.”
1u1m wordt in A4-formaat gedrukt in een oplage van duizend exemplaren. Het tijdschrift is in de eerste week van juni onder meer verkrijgbaar bij enkele culturele instellingen en via de website van Nieuwe Garde.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties