De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiovrijdag, 21 mei 2010

Sneek zorgt voor meer comfort voor watertoeristen
Lekker doorvaren en gratis mail checken
Patrick van ’t Haar
Sneek - Een opeenhoping van bootjes voor de bruggen bij de Oppenhuizerweg en de Lemmerweg in Sneek, wachtend op toegang tot de stad, het is een beeld dat tot het verleden behoort. Dit vaarseizoen zullen de bootjesmensen niet meer hoeven te wachten omdat de brugwachter zijn welverdiende pauze heeft. Reden: de pauzes voor de brugwachters zijn afgeschaft.
Tot dit jaar waren de vier bemande bruggen iedere middag twee uren dicht omdat de brugwachters dan even pauzeerden. Daardoor moesten soms wel tientallen bootjes wachten en werd de doorstroming ernstig bemoeilijkt.
Brugwachter Fokke Venema lacht om de eenvoud van de oplossing die bijdraagt aan ‘grenzeloos varen’, zoals zowel de provincie als de gemeenten in de Zuidwesthoek dat graag willen. En zijn pauzes, die mist hij niet eens. ,,De werktijden zijn wat veranderd. En als je gewend was om thuis een warme hap te halen in je pauze, dan kun je dat nu op de brug zelf doen. De gemeente heeft namelijk magnetrons neergezet in de brugwachterhuisjes.”
Het aantal bemande uren van de bruggen is door het afschaffen van de pauzes flink toegenomen. Van 5700 uur in 2009 naar 6950 uur dit jaar. De extra uren worden opgevuld door mensen die al langere tijd een uitkering ontvangen of terugkomen na ziekte. ,,Het is dus tegelijkertijd een re-integratieproject”, zegt wethouder Metz glunderend. Het geld voor de extra uren is afkomstig uit een potje voor werkgelegenheidsimpulsen, waarin de gemeenteraad vorig jaar een miljoen euro stortte.
En met datzelfde geld worden ook de andere investeringen betaald die Sneek aantrekkelijker moet maken voor de watersporters. Op alle gemeentelijke ligplaatsen in de stad is nu gratis draadloos internet beschikbaar. Wie met zijn laptop of mobieltje verbinding wil maken met het net, kan inloggen op het netwerk Sneek=meer en komt daarna automatisch uit op de site Sneekismeer.nl - een portaal met allerlei toeristische informatie over de Waterpoortstad.

Langer blijven

,,Of dat direct werkgelegenheid oplevert, is lastig te zeggen”, bekent Metz. ,,Maar we bieden de gasten nu wel informatie over de stad waarop ze kunnen besluiten om langer te blijven. Bijvoorbeeld omdat ze zien dat er de volgende dag wat leuks te doen is in de stad.”
Wie langer dan twee uur online is, wordt uit het netwerk gezet en kan pas na een uurtje terug. Wel zijn er voor een paar euro dagkaarten voor onbeperkt internet te koop. Helaas voor de mensen in de stad die het netwerk ook kunnen ontvangen: het is geen vervanging van het eigen abonnement. Downloaden van muziek, onbeperkt surfen: met het gratis netwerk is het niet mogelijk. De hoeveelheid data die beschikbaar komt, is beperkt maar ruim voldoende om toeristische informatie te verkrijgen of de mail te lezen.
Het gratis internet is niet het enige vernieuwende voor de watersporters dit jaar. Op drie plekken komen er oplaadpunten voor grotere elektrische boten, zoals kruisers. Voor de kleinere elektrische bootjes zoals sloepen, volstaan de normale oplaadpunten in de stad die overigens wel opgewaardeerd zijn naar zestien ampère.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties