De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Sportvrijdag, 21 mei 2010

KNVB gaat de controle op de spelerspas controleren
Sido Scholten
Drachten - De voetbalbond KNVB gaat vanaf volgend seizoen strenger toezien op het controleren van de spelerspassen in het amateurvoetbal. De bond constateerde dat met name clubscheidsrechters lang niet altijd naar de pasjes vragen.
Vooral bij lagere teams hechten scheidsrechters minder waarde aan het nakijken van de passen, blijkt uit KNVB-onderzoek. Daarom overweegt de bond om vanaf volgend seizoen incidentele controles uit te voeren bij duels op lager niveau, om het belang van spelerspascontrole duidelijk te maken.
Van de bondsscheidsrechters controleert 97 procent voor een wedstrijd de spelerspas. De KNVB vindt dat een mooi cijfer, maar streeft in de toekomst naar de volle honderd procent. Dat bleek uit aanbevelingen naar aanleiding van een evaluatie van de spelerspas, die gisteravond werd goedgekeurd tijdens een districtsvergadering van de KNVB Noord in Drachten.
Er heerst grote tevredenheid bij de bond over de spelerspas en deze blijft dan ook in zijn huidige vorm gehandhaafd, al worden mogelijkheden rond een digitale pas bekeken. Daarnaast acht twintig procent van de wedstrijdsecretarissen een pas voor F- en E-pupillen wenselijk.
De geldigheidsduur van een spelerspas gaat veranderen. Voor jeugdspelers vanaf de D-pupillen wordt de nieuwe geldigheid van het pasje verlaagd van vijf naar vier jaar, terwijl bij de senioren (veld en zaal) de termijn wordt verhoogd van vijf naar tien jaar. Voorzitter Jan van Driel verwacht dat dit voorstel volgende week zaterdag tijdens de algemene vergadering van de KNVB in Zeist wordt aangenomen.
Van Driel zei dat er tevreden reacties waren gekomen op de proef die is gedaan met de schikkingsvoorstellen in enkele amateurklassen dit voorjaar. Er werd getest of een rode kaart ook met minder papierwerk kon worden afgehandeld. Nu is de procedure dat de club van de weggestuurde speler, de scheidsrechter en de tegenstander rapport moeten opmaken.
Bij de proef was de rapportage van de scheidsrechter afdoende en werd op basis daarvan de strafmaat bepaald door de tuchtcommissie. Alleen bij een hoger beroep van de speler moest alsnog de reguliere richtlijn worden gevolgd. Volgens Van Driel werd er maar zelden beroep aangetekend en kon er zodoende veel sneller een schikkingsvoorstel worden gedaan aan de speler. Als de algemene vergadering het goedkeurt, wordt volgend seizoen in het gehele amateurvoetbal een pilot opgestart.
Daarnaast onderzoekt de voetbalbond of misdragingen op de slotdag van de competitie vaker en effectiever kunnen worden bestraft. Nu volgt er vaak geen straf voor een speler of elftal dat zich misdraagt tegen het einde van het seizoen, omdat de tuchtcommissie straffen vaak niet of maar deels overhevelt naar een volgende jaargang. Of daar op korte termijn verandering in komt, kon voorzitter Van Driel niet met zekerheid zeggen.
Tot slot is er is komend seizoen niet veel ruimte voor een winterstop voor eerste elftallen. Dat heeft te maken met de nieuwe klassenindelingen met veertien clubs. De competitie zou te ver uitlopen met het oog op de vele nacompetitieduels in het slot van de voetbaljaargang. Er is slechts twee weken geen competitievoetbal, de rest van januari en februari is voor eventuele inhaal- of bekerwedstrijden. Voor lagere elftallen is wel een lange winterpauze ingepland.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 2


Reacties:

Eindelijk controle want zelfs bij de Djeugd constateer ik dat er vaak ten
onrechte spelers in almere bij de jeugd meedoen dit om elkaar te doen
verliezen .En dan vooral bij de lagere elftallen.

Brouwers, Almere - woensdag, 26 mei 2010


Eindelijk controle want zelfs bij de Djeugd constateer ik dat er vaak ten onrechte spelers in almere bij de jeugd meedoen dit om elkaar te doen verliezen .En dan vooral bij de lagere elftallen.

Brouwers, Almere - dinsdag, 25 mei 2010


sport
Familieberichten
Advertenties