De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Sportvrijdag, 21 mei 2010

Brandsma klopt alle topfierljeppers

Buitenpost - Een wedstrijd om snel te vergeten, de ljepperij in Buitenpost van gisteren. Toegegeven, het was pas de tweede wedstrijd van het seizoen en dus mogen er nog geen wonderen worden verwacht. Maar dat Nard Brandsma als junior verder sprong dan alle topfierljeppers van de senioren zei veel.

Door Gerard Bos.
Hij zuchtte eens en haalde de schouders op. ,,Ach ja”, klonk het vervolgens uit de mond van topklasser Hannes Scherjon. ,,Het was niet best, dacht ik zo.” En dat was goed gedacht van de Noardburgumer. Hij won de wedstrijd bij de senioren met een povere 17.91 meter. In de finale kwam geen van de anderen daar nog aan. En dus mocht Scherjon bij de senioren zijn eerste dagtitel van het seizoen vieren.
Dat deed hij bescheiden: een klein gebald vuistje ging ijlings de lucht in toen duidelijk was dat hij de zege in Buitenpost bij de topklassers op zak had. Maar meer uiting van blijdschap was er niet. ,,Dit was een drama-wedstrijd”, typeerde Scherjon de ljepperij naderhand. ,,Veel jongens gingen scheef, waar het aan lag, geen idee. Ik win weliswaar, maar de afstand is niet goed. En ik vond dat anderen als Thewis Hobma en Thomas Helmholt dreigender in de polsstok zaten. Qua aanloop en insprong zagen zij er beter uit dan ik.”
De winnende afstand omschreef Scherjon dan ook als ,,een lucky shot, niets meer, niets minder”. Zaterdag gaf hij na de eerste wedstrijd van het seizoen in Joure al aan dat hij dit jaar niet veel van zijn eigen prestaties verwacht. ,,En nog steeds niet hoor, ook niet na deze dagtitel.”
Waar Scherjon tenminste nog won, konden andere favorieten als Thomas Helmholt (tweede met 17.72), Ysbrand Galama (derde, 17.48) zich troosten met een spreekwoordelijke podiumplaats. De dit jaar als senior debuterende Jacob Scherjon troostte zich met een finaleplaats. Met 17.26 werd de Burgumer vierde, nog voor een andere favoriet: Thewis Hobma (16.98). De inwoner van Groningen kwam nog tot 17.13 in de finale, maar daar bleef het bij.
Verrassend en ook veelzeggend was de hernieuwde afwezigheid van Henk Schievink in de finale. Hij staat in het klassement slechts negentiende (!) en is daarmee laatste. Dat Bart Helmholt eveneens ontbrak in de eindstrijd was nog opmerkelijker. De man die nog oppermachtig was tijdens de seizoensouverture met twee negentienmeternoteringen, kwam niet verder dan plaats zes met een afstand van 16.82.
Het zei wat over het erbarmelijke niveau van de wedstrijd. Wie echter in ogenschouw neemt dat het pas de tweede wedstrijd van het seizoen is, weet dat er nog niet al te veel waarde aan mag worden gehecht.
Dat deed ook Nard Brandsma niet. Althans, niet aan het feit dat hij verder sprong dan alle senioren gisteravond. Toch is dat niet iets wat je als junior vaak lukt. De Heidenskipster deed het wel, dankzij een afstand van 17.94 op de ‘middelste barte’. ,,Leuk”, sprak hij na zijn tweede overwinning op rij bij de junioren, ,,maar het gaat me meer om de afstand. Het mag wat verder.”
Brandsma is dit jaar de oudste, de langste en op papier de sterkste van alle juniorljeppers. De eerste twee resultaten van dit seizoen lijken dat te onderstrepen. ,,Maar het zegt niet alles”, weet de springer van afdeling It Heidenskip. ,,Ik moet zorgen dat ik zo ver mogelijk spring en dan zie ik wel wat de rest kan doen.”

Spannend bij junioren

‘Die rest’ maakte er samen met Brandsma gisteren bij de junioren een spannende finale van, waardoor het publiek toch nog enkele malen de handen warm kon klappen. Op het fraai gemoderniseerde fierljepcomplex van Buitenpost - eind augustus ook gastheer van de Nederlandse kampioenschappen - zagen de toeschouwers hoe Brandsma met de IJlster clubgenoten Hans Ulco de Boer (Jutrijp) en Bart Hiemstra (Sneek) om de zege streed.
De Boer - voor aanvang van de wedstrijd nog aangehouden door de politie wegens een verkeersovertreding, maar zonder bekeuring ervan af gekomen - won de wedstrijd met 17.26, maar Hiemstra ging hem in de finale voorbij (17.64). Toen kwam Brandsma’s 17.94 daar overheen, waarna Hiemstra (17.69) en De Boer (17.77) in hun laatste pogingen nog angstig dichtbij de dagtitel kwamen. Die bleef echter voor Brandsma, net als het leidersshirt. ,,Het belangrijkste is zo ver mogelijk springen dit seizoen”, zei hij. ,,En ik hoop op een negentienmeternotering. Dat zou helemaal mooi zijn.”
Bij de dames won Hiske Galama (Haule) met 14.30 haar tweede wedstrijd op rij. Favoriete Anna-Jet Leyenaar (Sneek) stelde teleur: zij haalde de finale niet. Bij de jongens greep Gregor Boelens (15.30) in de finale de dagtitel, maar het leidersshirt raakte de jongeling uit Baaium kwijt aan John Burghout (Zwaagwesteinde). Die won de wedstrijd met 15.23.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties