De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiovrijdag, 21 mei 2010

Gemeenteraad Smallingerland verdeeld over cadeautje aan Lawei
Vragen bij ‘belachelijke’ rode mieren

Drachten - De honderden rode mieren die in Drachten bij wijze van cadeautje aan de jarige schouwburg op de weg zijn geschilderd, leiden tot verontwaardigde reacties.

Door Wybe Fraanje.
Al een paar weken was het het mysterie van Drachten: waar komen die op de weg geverfde mieren toch vandaan? Niemand wist er iets meer over te vertellen - ook de gemeente Smallingerland niet, die echter ook geen actie ondernam om te achterhalen wie de illegale graffiti aanbracht.
Eergisteren werd duidelijk waarom: de rode mieren blijken deel uit te maken van een kunstwerk dat Henk Hofstra in opdracht van de gemeente op straat mocht aanbrengen. Het kunstwerk is een cadeautje van de gemeente, de Rabobank en vastgoedonderneming Schroor Beheer aan schouwburg De Lawei, die gisteren het vijftigjarig bestaan vierde.
,,Het is een leuk cadeautje, maar had de gemeente het niet gewoon bij een bloemstukje kunnen laten?”, vraagt fractievoorzitter Jos van der Horst van de SP zich af. ,,In deze economische tijden moet de gemeente hier geen geld aan uitgeven. We subsidiëren De Lawei al voor anderhalf miljoen per jaar.”
Hoeveel de gemeente heeft bijgedragen aan het kunstwerk wil woordvoerder Elisabeth Tolenaar niet zeggen. ,,Het komt uit een potje waarover we geen uitspraken hoeven te doen. Dat is afgedekt. Je zegt ook niet van een cadeautje wat het gekost heeft.”
Aan het project Blauwe Weg, dat Hofstra in 2007 op het Moleneind schilderde om aan te geven waar de nieuw uit te graven Drachtstervaart zou gaan lopen, betaalde de gemeente 75.000 euro mee. Voor de megagrote spiegeleieren op het Zaailand in Leeuwarden kreeg Hofstra in 2008 honderdduizend euro van de gemeente Leeuwarden.
,,Ik zou wel graag even weten wat dit de gemeente gekost heeft”, zegt CDA-fractievoorzitter Piet Fortuin, ,,maar belangrijker vind ik dat dat bedrag binnen de door de raad gestelde financiële kaders is gebleven. Ik denk dat dat nu wel het geval is.”
Fractievoorzitter Fred de Groot van Smallingerlands Belang hoorde ervan op dat de gemeente hierin geld heeft gestoken. ,,Dit is een forse ingreep in de openbare ruimte, waarvan lang niet iedere Drachtster is gediend. Ik vind dat je hier niet gemeenschapsgeld in kunt steken.”
Fractievoorzitter Marjon Saďd van GroenLinks denkt daar anders over. ,,Ik vind dit een gerechtvaardigde uitgave - mits die binnen de kaders is. De Lawei is een belangrijke instelling voor Smallingerland en daarbuiten, en dit levert ook weer veel publiciteit op voor Drachten. Wij willen best weten wat het heeft gekost, maar we vinden het ook niet gigantisch urgent.”
Smallingerlands Belang en de SP gaan in de raadsvergadering van 1 juni in elk geval wel vragen over het cadeau stellen. Van der Horst: ,,Dit is weer zo’n belachelijk project van Henk Hofstra. Ik moet eerlijk zeggen: toen er nog maar een paar rode mieren waren, vond ik het nog wel leuk en intrigerend. Maar nu is het hele Laweiplein volgekalkt. Ik krijg zo langzamerhand het Blauwe Wegtrauma.”
De Lawei zelf is zeer ingenomen met de rode mieren. Hoofd programmering Inge Imelman: ,,Het is een geweldig cadeau. Het is leuk en grappig en er hangt een soort van reuring om het gebouw. Iedereen heeft er een mening over.”

Vlakkevloerzaal

Reacties dat het kunstwerk te duur zou zijn, zijn volgens haar typisch Nederlands. ,,Men investeert liever niet in iets moois, maar in iets praktisch.” Het kunstwerk past echter perfect bij De Lawei. ,,Wij zijn een gebouw voor kunstenmakers. Henk Hofstra hoort daar ook bij.” Natuurlijk was het ook een mooi cadeau geweest als de gemeente had geďnvesteerd in de zo gewenste ‘vlakkevloerzaal’, maar zo’n cadeau zou ,,een stuk minder feestelijk” zijn geweest.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties