De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiowoensdag, 2 juni 2010

Uit vrije wil vier weken meer naar school
Patrick van ’t Haar
Leeuwarden - Richt van Alten, Frea Kole en Ewoud Baarsma: drie leerlingen van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden die dit jaar eindexamen hebben gedaan. Maar anders dan de andere examenkandidaten deden zij examen in liefst vier profielen in plaats van in een of twee. Als het een beetje meezit, hebben ze het alle drie gehaald. Tenminste dat verwachten Richt en Frea. Ewoud was tijdens het gesprek niet aanwezig.
Normaal doen de leerlingen van het christelijk gymnasium examen in een of twee profielen. Richt, Frea en Ewoud kozen ervoor álle profielen - cultuur en maatschappij, economie en maatschappij, natuur en gezondheid en natuur en techniek - te volgen en af te ronden. ,,En dat is heel uniek, dat is hier nog nooit voorgekomen”, meldt een docente in het voorbijgaan.
,,Ik wilde meer uitdaging. In de derde - waar je moet kiezen welke profielen je volgt - wist ik het nog niet en daarom heb ik ze alle vier gekozen”, vertelt Richt. Frea wist al dat ze voor haar gewenste studie geneeskunde natuur en gezondheid nodig had, maar koos de andere profielen erbij voor een bredere ontwikkeling.
Drie jaar lang volgden zij alle vier de profielen. School begon om acht uur en eindigde tegen half vier. Per jaar volgden zij in uren drie tot vier volledige schoolweken meer les dan hun klasgenoten. Andere scholieren die ook begonnen waren met meer profielen, vielen in de loop van tijd af. Richt, Frea en Ewoud niet; het leren ging hen makkelijk af, volgens Frea. Al was het ook best zwaar. ,,Vooral in het vijfde jaar met veel praktijkopdrachten was het pittig. Dan waren we wel de helft meer tijd kwijt dan de anderen. En ook met de examens: het zijn wel extra dingen waarvoor je moet leren.”

Met een drie slagen

Het extra leren voor het examen geldt alleen voor Frea. Haar doel is gemiddeld een acht te halen zodat ze meer kans maakt ingeloot te worden bij geneeskunde. Voor Richt maakte het examen niet zoveel uit. Voor haar studie is het onbelangrijk met welke cijfers ze van school komt en de resultaten voor de examens waren zo goed dat ,,ik met een drie of vier voor ieder vak ook wel zal slagen. Eerst wilde ik ook voor ieder vak een acht halen maar ik heb de afgelopen tijd ook benut voor veel andere dingen. Ik heb een zeildiploma gehaald, ben zeilinstructrice geworden en heb een kamer gevonden in Utrecht. Ook belangrijk.”
Ze zijn nooit als studiebollen weggezet door klasgenoten, vertellen ze. Hooguit was er wat verbazing over de hoeveelheid vakken die ze volgden. En trouwens, ze zijn niet per se de besten van de school. ,,Er zijn leerlingen die veel hogere cijfers halen dan wij. Alleen zij hebben geen examen gedaan in álle profielen.”
Naast al het leren was er de afgelopen jaren nog voldoende tijd om actief te zijn op andere vlakken, binnen school. Zo zaten zowel Frea als Richt in de schoolclub die feesten, gala’s en kampen organiseert. Dus studiebollen? Nee. ,,We hebben gewoon het geluk dat we goed en snel kunnen leren.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties