De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiowoensdag, 2 juni 2010

Uitkomst consumentenonderzoek
Toerist komt voor rust en gaat fietsen

Leeuwarden - Toeristen komen nog altijd vooral voor rust en eenvoud naar Fryslân. Dat is het belangrijkste motief voor verblijfstoeristen, blijkt uit het consumentenonderzoek van Toerdata Noord. Meren, plassen en kanalen zijn het belangrijkste bezoekersmotief voor dagtoeristen. Fietsen is wat de meeste toeristen doen in Fryslân.

Voor 11 procent van de verblijfstoeristen zijn rust en eenvoud het belangrijkste motief in Fryslân te recreëren. Bij het voorlaatste consumentenonderzoek, vier jaar geleden, was dat nog 8 procent. Toen werden fietsen en watersport nog vaker genoemd.
Toerdata Noord heeft het grootschalige consumentenonderzoek voor de vierde keer uitgevoerd sinds 2000. Er zijn in voor-, hoofd- en naseizoen ruim drieduizend toeristen door heel Noord-Nederland geïnterviewd. Erg grote verschuivingen ten opzichte van het onderzoek in 2005 zijn er niet waargenomen.
Watersport is voor 8 procent van de dagjesmensen de belangrijkste reden voor een dagje Fryslân, maar rust en eenvoud stijgen ook bij deze bezoekers in aanzien: van 5 naar 7 procent. In Groningen en vooral in Drenthe worden winkelen en funshoppen steeds meer genoemd als motief voor dagtoeristen om naar Noord-Nederland te komen, maar in Fryslân is daar geen sprake van. Waar in Drenthe het aantal dagjesmensen dat is gekomen om te winkelen, is verdubbeld van 5 naar 10 procent, daar is dat aandeel in Fryslân 5 procent gebleven. Uiteindelijk gaat één op de tien dagtoeristen in Fryslân overigens wel winkelen.
Fietsen blijft de favoriete activiteit: 16 procent van de dagjesmensen doet dat in Fryslân. De animo voor wandelen en uit eten gaan neemt af. Dat geldt in mindere mate ook voor museumbezoek. Bezoek aan attractie- en dierenparken neemt toe, evenals toeren met de auto.
Verblijfstoeristen gaan wel iets meer uit eten dan vier jaar daarvoor. Onder deze toeristen nemen zonnen en zwemmen het meest in populariteit toe, al zal dat zeker ook te maken hebben gehad met het warme zomerweer in 2009. Ook bij verblijfstoeristen is fietsen de favoriete activiteit: 18 procent noemt dat.

Lekker weg in eigen provincie

De toeristen zijn in Fryslân maar iets meer gaan uitgeven per dag. Zowel dag- als verblijftoeristen gaven in 2009 maar drie euro meer per dag uit dan in 2005, respectievelijk 39 en 45 euro. In Drenthe hebben de toeristen - naar eigen zeggen - veel royaler de portemonnee getrokken. Daar gingen de uitgaven in vier jaar tijd met twaalf en acht euro omhoog. Dagtoeristen besteedden er gemiddeld 45 euro per dag en verblijfstoeristen 48 euro.
Bijna alle toeristen komen uit Nederland zelf. Van de verblijfs- en dagtoeristen in Noord-Nederland komt 97 procent uit eigen land, 2 procent uit Duitsland en 1 procent uit de rest van de wereld. Van de dagjesmensen in Fryslân blijkt 45 procent uit eigen provincie te komen. Van de verblijfstoeristen is een op de vijf op vakantie in eigen provincie. In Groningen is dat zelfs een op de vier. Alleen Drenten blijven liever niet in de eigen regio, slechts 4 procent van de Drenten viert zo zijn vakantie.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties