De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Regiovrijdag, 2 juli 2010

Fryslân maakt zich op voor hete zomerdagen
Matige smog en rook- en stookverbod

Leeuwarden - Fryslân maakt zich op voor de warmste dagen van het jaar tot nu toe. De hitte gaat gepaard met waarschuwingen van meerdere autoriteiten: in natuurgebieden gelden rookverboden en de luchtkwaliteit wordt minder (smog). Inspannend werk wordt daarom afgeraden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht vandaag en morgen matige smog door ozon. Het is daarom verstandig zware lichamelijke inspanning te vermijden, aldus het RIVM. Kinderen en mensen met ziekten aan de luchtwegen kunnen het beste zo veel mogelijk binnen blijven.
Vandaag is de smog naar verwachting het ergst rond het IJsselmeer, op zaterdag in het zuidoosten van Nederland. Zomersmog bestaat vooral uit ozon en fijnstof, die in de lucht zitten. Smog ontstaat wanneer de zon volop schijnt en grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht zitten. Dat is meestal het geval als er weinig wind staat uit een zuidoostelijke richting. De vervuilende stoffen, stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Vooral bij mensen met gevoelige luchtwegen kan smog leiden tot kortademigheid en irritatie aan ogen, neus en keel. Ook mensen die in de buitenlucht sporten of andere fysieke inspanningen leveren, kunnen gezondheidsklachten krijgen.

Schone lucht

Op zaterdag is er kans op een regen- of onweersbui. De wind zal vervolgens naar het westen draaien en zorgen voor de aanvoer van schone lucht. De kans op smog is daarna verdwenen. Doordat er meer wind staat, zal op de Waddeneilanden de luchtvervuiling het minst zijn.
Met het oog op de aanhoudende droogte is door de burgemeesters van Opsterland en Oost- en Weststellingwerf een rook- en vuurverbod ingesteld. Dit betekent dat er op geen enkele wijze vuur mag zijn in de bos-, heide- en andere natuurgebieden. Roken, stoken en barbecuen zijn er uit den boze.
De burgemeester van Oost- en Weststellingwerf verbieden bovendien alle vuren in de open lucht. Hiermee wordt het risico kleiner dat als gevolg van vliegvuur brand ontstaat in natuurgebieden of bij rietgedekte panden.
De drie gemeenten roepen burgers ook op extra alert te zijn op vuur en rook. Als er een brandje wordt ontdekt, hoe klein ook, wordt de burgers gevraagd direct 112 te bellen en bij melding zo exact mogelijk de plek van de brand aan te geven.

Thialf dicht

De ijsbaan van Thialf is gisteren gesloten, uit voorzorg. ,,De verwachte extreme warmte in combinatie met de draaiende koelmachines, die warmte produceren, zou ervoor kunnen zorgen dat de machines over de kop draaien”, zegt Jan Zwier van Thialf. ,,We anticiperen gewoon op iets dat we niet willen.”
Vanochtend en morgenochtend kan de topsportraining gewoon doorgaan en morgenmiddag is de baan weer open voor de recreanten.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties