De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Cultuurwoensdag, 7 juli 2010

Regioconcerten op Grachtenfestival
Amsterdam - Het Grachtenfestival in Amsterdam gaat samenwerken met regionale organisaties. Dat heeft een woordvoerster van het festival bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat Amsterdamse festival jaarlijks een podium gaat bieden aan getalenteerde musici uit een gewest van het land. Dit jaar vindt een pilotproject van twaalf concerten plaats, onder de titel Windkracht 12. Het Grachtenfestival werkt voor de proefeditie samen met initiatiefnemer Kunst & Cultuur Drenthe.
,,Omdat het de pilot is, willen we dit jaar een zo gevarieerd mogelijk aanbod programmeren. We willen op verschillende locaties in de stad een plek bieden aan musici uit heel Nederland, variërend van solisten tot ensembles”, aldus directeur Lidy Klein Gunnewiek van het Grachtenfestival gisteren. Wanneer de proef een succes wordt, krijgt het project in 2011 een vervolg. ,,Vanaf volgend jaar willen we telkens één gewest, dat bestaat uit drie provincies, een podium bieden. Wanneer we doorgaan, is het gewest Noord - dus de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe - volgend jaar als eerste aan de beurt.”

Scouts

Met de samenwerking tussen het Grachtenfestival en regionale organisaties wil het Amsterdamse festival nog meer dan voorheen aansluiten bij de doelstelling om een podium te bieden aan (jong) Nederlands muzikaal talent. ,,We hebben natuurlijk wel vaker musici van buiten Amsterdam op ons festival, maar door samen te werken krijgen we nog meer scouts in het land die voor ons in de gaten houden welk jong klassiek talent er in de regio is.”
Klein Gunnewiek wil dit jaar onderzoeken wat voor samenwerking er mogelijk is met regionale organisaties, zoals instanties en andere festivals. ,,Samenwerking kan plaatsvinden in alle mogelijke vormen en maten. Maar het Grachtenfestival blijft natuurlijk wel iets Amsterdams. We willen de regio meer hiernaartoe halen, maar zullen niet met het Grachtenfestival ook de regio intrekken.”
Van de Windkracht 12-concerten worden er dit jaar zeven gehouden in de Pouwfoyer van Koninklijk Theater Carré. De overige vijf concerten vinden plaats op locaties langs het IJ en in de binnenstad van Amsterdam. Musici die dit jaar hun opwachting maken zijn onder anderen de jonge Friese pianiste Valentina Tóth in duet met de Limburgse fluitiste Fréderique Purnot (18 augustus in Carré), het uit de noordelijke provincies afkomstige Borealis Brass Quintet, met Saleem Kahn, Frank Bos, Rolf Verbeek, Wilbert Zwier en Stefan de Groot (20 augustus in Carré) en de Friese celliste Daniëlle Buizer (22 augustus in Felix Meritus).
i Het Grachtenfestival vindt dit jaar plaats van 14 tot en met 22 augustus. Het thema is ‘OnderStroom’. Meer informatie op www.grachtenfestival.nl

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties