De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiodonderdag, 5 augustus 2010

Friese musea profiteren van de koelere zomerweken
‘Dit slechte weer is juist het ideale museumweer’
Leeuwarden - De Friese musea hebben de laatste twee weken te maken met topdrukte. Door de bouwvak en het koelere weer stijgen bezoekersaantallen. Dit blijkt uit een belronde langs Friese musea.
Eerder dit jaar was dat wel anders, stelt Ellen Bakker-Dirks, waarnemend directeur van het Planetarium in Franeker. ,,We hebben dit jaar veel minder bezoekers gehad dan vorige jaren.” Onder meer door de extreme warmte ging het slecht. ,,Sinds een paar weken loopt het echter storm en trekken de bezoekersaantallen bij. Je hebt nu eenmaal niet altijd een topjaar.”
Ook andere Friese musea hadden het rustig tijdens de hete zomerdagen van juni en begin juli. ,,Op bloedhete dagen blijven de bezoekers bij ons weg”, laat Hilly ten Wolde, directeur van Museum Joure weten. ,,Behalve op de dagen waarop we demonstraties van ambachtelijk vakmanschap organiseren, dan komen er altijd wel mensen. Nu met dit weer gaat het stukken beter met de drukte.”

Verbouwing

Het Fries Scheepsvaartmuseum in Sneek heeft nog een andere reden voor de rustige voorzomer. Het gebouw staat in steigers, waardoor het er gesloten uit ziet. ,,We hebben er een groot spandoek aan opgehangen om te laten zien dat we gewoon open zijn”, zegt een medewerker. ,,Door de verbouwing en de warme dagen hebben we het een tijd rustig gehad, maar nu is het toch weer behoorlijk druk. Slecht weer is juist het ideale museumweer.”
Dé oplossing voor rustige museumtijden lijkt het organiseren van activiteiten en demonstraties. Het Natuurmuseum Fryslân organiseert ieder jaar activiteiten in de laatste week van de zomervakantie. Dat trekt meer bezoekers dan normale openingsdagen. Het Admiraliteitshuis in Dokkum ervaart dat hetzelfde. ,,We hebben het erg rustig dit jaar, maar bij onze activiteiten is het juist erg druk”, vertelt publiciteitsmedewerker Jacob Bosma. ,,Vorige week hadden we een topdag met driehonderd bezoekers, omdat we een modeshow van badkleding uit vroegere tijden hadden georganiseerd.”
Hij werkt tevens bij het Fiskershúske in Moddergat. ,,Ook daar loopt het storm bij bijzondere activiteiten. Vanmiddag is er een toneelstuk en de telefoon staat de hele dag al roodgloeiend. Ondanks de eerdere hitte draait dat museum een erg goede zomer. We zitten direct aan de zeedijk en dat is heerlijk bij mooi weer.”

Druk seizoen

Ook museum Belvédère in Heerenveen profiteert van haar ligging in de natuur. Huib Nieuwenhuizen: ,,Ons museum ligt in een mooie wandel- en fietsomgeving. Passanten zijn toch in de buurt en lopen gemakkelijk even binnen. In de expositiezalen was het op de hete dagen heerlijk koel.”
Het Fries Museum in Leeuwarden trekt dit jaar net zoveel bezoekers als vorige jaren, ondanks minder tentoonstellingen. ,,In hele warme weekenden is het rustiger, maar over het algemeen is dit voor ons een druk seizoen”, aldus pr-medewerker Ellen Roetman.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties