De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Sportdonderdag, 5 augustus 2010

Titelprolongatie bij de fokmerries voor Minke Nienke fan e Welle
Hoofdprijs Okkemas in Buitenpost

Buitenpost - Pieter Okkema is gistermiddag in Buitenpost voor het tweede achtereenvolgende jaar kampioen geworden met zijn Friese fokmerrie Minke Nienke fan e Welle. Eerder op de dag pakte zoon Age met Hugo de winst in de competitie om de Provincie Frysln-Prijs. ,,Dit is wat de sport sa moai makket, glunderde senior in de stromende regen.

Door Bram Buruma.
Het nationaal kampioenschap van de fokmerries was een hoogtepunt van het concours hippique in Buitenpost. Toch miste Buitenpost dit jaar een apotheose, en niet alleen door de regen. De organisatie en het publiek verdienden na meer. De titelstrijd eenspannen Hackneys kleine maat was boeiend, maar verrassend was het niet dat Lambertus Huckriede kampioen werd met Magic Victory. Ook in de finale van de KNHS-competitie voor WPNers won Harry Middelaar met Brandy HBC (vader Uromast) van het Brandy Consortium Boyl ongeslagen de competitie.
Echt spannend werd het alleen bij de Friezen die streden om de titel bij de fokmerries en de revanche bij de dubbelspannen - twee dagen eerder vochten die in Opmeer om de titel. Bij de fokmerries lag de druk bij titelverdediger Pieter Okkema uit Witmarsum, met Minke Nienke fan e Welle, de zesjarige nakomeling van de hengst Wierd. Een jaar eerder verraste deze combinatie iedereen in Drogeham. Senior pakte in Buitenpost de tweede titel vr zijn dorpsgenoot Abe Bransma met Antje (vader Olof). Sybren Minkema (Frieschepalen) eindigde met Martsje Marieke (vader Folkert) uit de stal van Bruinsma in Oudega op de derde plaats.
,,Minke Nienke is in hynder foar de takomst en drom binne wy der hiel sunich op, maakte Pieter Okkema duidelijk. Deze zomer loopt er geen veulen bij de merrie en is er ruimte voor de sport, maar ze is wel drachtig. ,,San goed hynder mei by s ek noch in bytsje mem wze, zei de eigenaar die de merrie kocht als veulen en zelf opleidde. De trots van stoeterij De Noeste Hoeve in Witmarsum toonde gaandeweg het overrijden zoveel gretigheid, dat de jury verdeeld was en de arbiter moest beslissen.
Okkema reed met Minke Nienke in de nationale concoursen al regelmatig mee in de kopgroep, maar zag dat zijn merrie niet op kon tegen het geweld van de hengsten voor de sjees. ,,Dat witte je foar dy tiid al en drom is it dan al moai as wy fjirde as fyfde wurde kinne.
In het kampioenschap voor de fokmerries was het allemaal anders. ,,Ien kear kampioen wurde is moai, mar san twadde kear is echt in bekroaning op s wurk, wist Okkema, die eerder ook twee keer kampioen werd met Liesbeth. Met die merrie verraste hij in 2003 iedereen in Drogeham met winst in de allereerste wedstrijd en hij deed dat vijf jaar later nog eens.
De 56-jarige Pieter Okkema combineert de tuigsport met zijn werk als hoefsmid, het opleiden van paarden en de handel. ,,Wy hawwe wol in sechstich hynders. De measten binne foar de hannel, mar Minke Nienke giet no net wer fuort, tink ik.
Zoon Age (27) zorgde met Hugo (vader Pyt) van Rob Zorn uit Haarlem ook voor verrassing in de voorlaatste wedstrijd in de strijd om de Provincie Frysln-Prijs. Een hogere klassering in de competitie liet junior eerder in Dokkum liggen met een zesde plaats. ,,Ik riid hjir no noch mar in wike as fiif, seis mei. Mar no rn hy echt nei myn hn, zei Okkema.
Bij de dubbelspannen werd de wedstrijd een revanche op het Nederlands kampioenschap van maandag in Opmeer. Toen zorgde Bauke de Boer uit Nes (B) met Jaring fan Bokkum en Lieuwe voor een daverende verrassing door te winnen. In Buitenpost had Lieuwe het als nieuweling in het gelegenheidsspan zichtbaar moeilijk op de natte en zware baan. ,,Dat bruts s no op. Ik fielde drekst wol dat wy minder yn e wedstriid sieten, zei de rijder.
De overwinning ging naar Udo de Haan (Beetsterzwaag) met Keimpe
en Martinus PJ voor de sjees. ,,It siet dit jier troch wat blessueres net altyd mei en yn it NK fan de dbelspannen wienen wy gewoan net goed gench, zei De Haan. Martinus PJ zorgde met Danilla Smit tijdens het NK in Norg wel voor opluchting als kampioen in de damesklasse.
In Joure werd het dubbelspan per ongeluk andersom voor de sjees geplaatst en dat pakte toen in de wedstrijd heel goed uit. ,,Drom hawwe wy it no mar wer sa dien. Ik wit net as it dr oan lein hat, mar it is wol moai dat it dan wer slagget, zei De Haan.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties