De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Regiodonderdag, 5 augustus 2010

Grou wint op onstuimig IJsselmeer; Heerenveen kan titel niet meer ontgaan
De SKS-race is eigenlijk al gelopen

Lemmer - Het moet wel heel raar lopen als Heerenveen dit jaar geen SKS-kampioen wordt. Pieter Brouwer van het Feanster skűtsje haalde gisteren een tweede plek achter Douwe Visser van Grou, terwijl de nummer twee in het klassement (Joure) pas in tiende positie de finish passeerde.

Door Ruurd Walinga.
En Dirk Jan Reijenga van Joure mocht nog van geluk spreken dat het protest dat Albert Visser van Drachten tegen hem had ingediend niet door de jury werd overgenomen. Na beraad in het zweetkamertje werd de zaak over bakboord-stuurboord als onbeslist aangemerkt. Toch liep Joure het risico veertien wedstrijdpunten te krijgen. Nu doen de Jousters op papier nog mee aan de titelrace, maar het verschil tussen de nummers een en twee is wel heel erg groot.
Heerenveen staat in het klassement op 17,7 punten en Joure op 30,9. Als Heerenveen vandaag op de tweede wedstrijd bij Lemmer voor Joure eindigt, heeft ze het kampioenschap al binnen.
De strijd om het zilver en brons wordt spannender. Gerhard Pietersma van Earnewâld nestelde zich gisteren in de top drie, na een zwaar bevochten derde plaats. Bij het ronden van de eerste bovenste boei na de start lagen de Earnewâldsters op een tiende plek. Vervolgens begon een mooie inhaalrace in de Lemster baai.
In de laatste route echter leek een windhoos roet in het eten te gooien. ,,Der kaam even in frjemd wyntsje op ús ôf. Wy moasten alles los litte en de mannen stoden fan it foardek ôf. De męst skodde goed hinne en wer’’, legt Pietersma uit.
Naderhand ontdekte hij een scheur van wel een meter in de mast. Of er de komende dagen nog mee gezeild kan worden, is de vraag.
Met 37,9 punten is Earnewâld een verrassende nummer drie. Douwe Visser van Sneek staat er vlak achter met 39 en Pieter Meeter van Bolsward met 40,8 punten. Bolsward, dat tot gisteren de derde plek bezette, lag gisteren samen met Joure op de plaatsen dertien en veertien.

Loefduel

Ondanks het feit dat die twee helemaal achteraan zeilden, gingen ze ook nog een loefduel met elkaar aan. Joure dwong Bolsward heel wat extra zeilmeters te maken richting boei.
Douwe Visser van Grou won zijn tweede wedstrijd dit seizoen en revancheerde zichzelf op de stomme aanvaring een dag eerder bij Elahuizen, waarbij hij averij opliep en de wedstrijd moest verlaten. ,,Hiene wy dit jier net safolle flaters makke, dan hiene wy noch in ein komme kind. Dit is wol in bytsje frustrearjend. It skip rint goed, dęr leit it net oan’’, aldus Visser.
De Grousters hadden in het begin van de wedstrijd Jappie Meeter van Leeuwarden al snel van de eerste plek verdreven en voeren daarna onbedreigd op kop. Toch was het geen simpele overwinning, stelt Visser. ,,Wy hawwe de wyn hjoed fan alle kanten hân. En it wie soms sykjen nei te tonnen’’, aldus Visser. Door de draaiende wind moest de wedstrijdcommissie herhaaldelijk de wedstrijdboeien verplaatsen.
Om de wedstrijd door te kunnen laten gaan, werd er een uur later gestart dan gebruikelijk. Toen dan om drie uur de wedstrijd van start zou gaan, kwam er een dikke bui over het IJsselmeer en werd de race nog eens twintig minuten uitgesteld.

Weinig aanvaringen

Ondanks het onstuimige weer waren er weinig aanvaringen. Alleen Ale Zwerver, die pake was geworden omdat zijn zoon Jacob een dochter (Iris) had gekregen, keek bij het ronden van een boei niet goed uit en knalde met d’Halve Maen op het Lemster skűtsje. Omdat het Drachtster Philipsskűtsje als laatste eindigde, zetten de Lemsters het protest niet door.
Auke de Groot van Stavoren, die op een prima zesde plek finishte, besloot gisteren in hoger beroep te gaan na het verloren protest tegen Bolsward bij Elahuizen. Dit zal vóór de finale op de Snitser Mar morgen door de zeilraad worden behandeld.

Uitslag

1 Douwe Visser, Grou; 2 Pieter Brouwer, Heerenveen; 3 Gerhard Pietersma, Earnewâld; 4 Douwe Visser, Sneek; 5 Jappie Meeter, Leeuwarden; 6 Auke de Groot, Stavoren; 7 Ulbe Brandsma, Langweer; 8 Pieter Meeter, Bolsward; 9 Ype van der Meulen, Woudsend; 10 Dirk Jan Reijenga, Joure; 11 Johannes Meeter, Lemmer; 12 Eildert Meeter, Huizum; 13 Albert Visser, Drachten; 14 Ale Zwerver, d’Halve Maen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties