De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Regiodonderdag, 5 augustus 2010

Minder steekvliegen, maar mensen klagen meer
Leeuwarden - Met het mooie weer komen de dazen volop in actie. Mensen klagen meer over beten van deze bloedzuigende steekvliegen, terwijl er vergeleken met de jaren vijftig van de vorige eeuw liefst 90 procent minder rondvliegen. Dit zegt entomoloog Theo Zeegers van het nationaal natuurhistorisch museum Naturalis.
Precieze aantallen zijn er volgens Zeegers, die gespecialiseerd is in dazen, niet. Maar dat er een sterke afname te zien is, is zeker, zegt hij. Larven van de dazen - ook wel bremsen genoemd - leven in modder. Doordat de boerderijen tegenwoordig geen modderpoelen meer hebben, worden er minder van deze insecten geboren.
Zeegers: ,,Ze komen veel voor in grote natuurreservaten, bijvoorbeeld op de Boschplaat op Terschelling.” Ook komen de dazen op het platteland voor.
Er zijn dan wel minder dazen, maar mensen klagen meer, constateert de entomoloog. ,,Vroeger waren de mensen eraan gewend en werd er minder geklaagd”, verklaart hij.
De dazen kunnen niet worden bestreden; ze maken geen nesten. ,,Als je gestoken bent, krijg je een bult. Na een paar dagen gaat die vanzelf weg.” Voorkómen is het beste wat mensen kunnen doen. ,,Als je met broeierig weer bij het water bent, dan loop je meer risico.”
Dazen worden in de volksmond ook wel horzels genoemd. Onterecht; horzels kunnen niet steken of bijten. Benamingen voor de dazen die wél correct zijn, zijn brems (omdat de larf zo heet), steekvlieg, paardenvlieg en blinde daas.

Wespen

De ongediertebestrijders in Fryslân hebben niet te maken met dazen, aangezien ze geen nesten maken. Met wespen daarentegen wel. Hoe druk de bestrijders ermee zijn, verschilt. Zo vertelt Wiebren Debreczenyi van ongediertebestrijding De Wâlden in Drachten dat hij vanaf mei tot nu veertien of vijftien nesten heeft weggehaald.
Jan Duizendstra van Wespenator Sneek ziet wel dat wespen voor de meeste overlast zorgen, maar hij ziet geen toename. Duizendstra: ,,Vorig jaar had ik net als dit jaar drie tot vier wespennesten per dag.”
Ongediertebestrijding Omrin ziet daarentegen wel een forse stijging. Martin Staamer: ,,Vorig jaar hadden we vijftien wespennesten per persoon per dag. Nu zijn dat er gemiddeld 22.” Als oorzaak ziet Staamer de warme start van de zomer met de maand juli en weinig vorst in april, zodat veel wespen hebben kunnen overleven.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties