De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Sportdonderdag, 5 augustus 2010

Genoeg punten, maar Cambuur alsnog onder curatele
Zeist - Dertien clubs zijn staan bij de KNVB onder verscherpt toezicht. Dat maakte de voetbalbond gisteren in Zeist bekend bij de presentatie van het rapport over de financiŽle situatie in het Nederlandse betaalde voetbal. SC Cambuur was al een tijdlang een van die clubs en is dat nu ook weer. Hoewel de Leeuwarders inmiddels voldoen aan de criteria om onder het toezicht uit te komen, moeten ze daarvoor nog even geduld hebben.
Het wordt Ďcategorie 1í genoemd, de groep met clubs die onder toezicht staan. Vijf van die clubs spelen in de eredivisie. Dat zijn Feyenoord, Roda JC, NEC, Willem II en Excelsior. Ook AGOVV Apeldoorn, Almere City FC, Fortuna Sittard, MVV, RBC Roosendaal, RKC Waalwijk en BV Veendam, die allemaal in de eerste divisie uitkomen, zijn wegens financiŽle problemen door de KNVB ingedeeld in categorie 1 van het licentiereglement. Binnen de maximale termijn van drie jaar dient een club vervolgens weer minimaal in categorie 2 te kunnen worden ingedeeld.
SC Cambuur hoort hier dus ook nog bij. Net als RTL beschikte deze krant afgelopen week over informatie waaruit bleek dat de club aan de eisen voldeed om Ďte promoverení naar de middelste categorie 2. Daarvoor moet een club in een bepaalde beoordelingssystematiek van de KNVB 64 punten behalen. Cambuur had er bij dit meetmoment voor de indelingen in totaal 67. Die informatie klopt, bevestigde algemeen directeur Alex Pama gistermiddag nog maar eens.
Dat Cambuur door de KNVB desalniettemin bij het rijtje clubs werd genoemd dat onder toezicht staat, heeft te maken met nog een andere eis. Een club moet namelijk niet op ťťn maar op twee achtereenvolgende meetmomenten meer dan het benodigde aantal punten halen om in een meer veilige categorie te komen. Cambuur moet dus nog even geduld hebben en dan kan ze in oktober, bij het tweede meetmoment, mogelijk alsnog in categorie 2 komen.
Bij SC Heerenveen spelen zulke zaken niet: zoals dinsdag reeds gemeld zit die club in de meest veilige van de drie categorieŽn. Net als Go Ahead Eagles, Telstar en FC Volendam is Heerenveen volgens de KNVB een financieel gezonde club. Daarmee is ze de enige eredivisionist.
Het is voor het eerst dat de KNVB de gegevens naar buiten brengt. Het bestuur betaald voetbal wilde af van de geheimhoudingsplicht inzake de (financiŽle) status van een profclub. Tijdens de voorjaarsvergadering van de profsectie is daarom een reglementswijziging toegepast. Van de nieuwe openheid moet onder meer een preventieve werking uitgaan, zo legde de KNVB eerder uit.
De bond vindt het naar eigen zeggen belangrijk dat fans en sponsors weten dat hun club voorlopig geen gekke dingen kan doen met geld.
Liefst negentien clubs bevinden zich in categorie 2. Volgens de KNVB hebben clubs in die categorie een zorgelijke financiŽle status. Dat zijn, uit de eredivisie, Ajax, PSV, FC Twente, AZ, ADO Den Haag, De Graafschap, FC Groningen, Heracles Almelo, NAC Breda, FC Utrecht, Vitesse en VVV - Venlo. Plus eerstedivisionisten FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, Helmond Sport, Sparta Rotterdam en FC Zwolle.
Het doel van het licentiesysteem is volgens de KNVB om een eerlijk competitieverloop te bevorderen. Licentie-eisen hebben overigens ook betrekking op zaken als accommodatie en veiligheid.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties