De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Geloof & Kerkdonderdag, 12 augustus 2010

Raerd heeft met ‘Benedictus’ ook weer een vrouwenklok
Raerd - De Laurentiuskerk van Raerd beschikt sinds deze week weer over twee luidklokken. Na 67 jaar kreeg de toren dinsdag weer een zogenaamde vrouwenklok: een klok met een wat hogere klank dan de ‘mannenklok’ die er al hing. Daarmee ging voor het dorp een wens in vervulling, die al sinds de Tweede Wereldoorlog leefde. De klok is geplaatst door de firma Daelmans uit Stiphout en heeft ongeveer 15.000 euro gekost, meldt Willem Hansma van Stichting Restauratie Laurentiuskerk Raerd.
De beide oorspronkelijke klokken werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gevorderd door de Duitsers. ,,Er is nog een ‘kwitantie’ bewaard gebleven van 28 april 1943, waarop te lezen is, dat de firma Meulenberg uit Heerlen die dag de klokken verwijderd heeft uit de toren. De grootste van de twee uit de achttiende eeuw keerde na de oorlog terug. De andere, gegoten in het midden van de negentiende eeuw, verdween voorgoed.”
De toenmalige predikant, Ger Boerlage, legde de laatste momenten vast: ‘Uiteindelijk gingen de kerkklokken. Tj. Boersma en J. Cuperus trokken voor het laatst nog eens aan de touwen. De klokken, die zo vaak bij begrafenissen de dood van anderen verkondigd hadden, luidden toen hun eigen dood in. Stil, en zwijgend, sommigen met tranen in de ogen luisterde men. Ze gingen weg en zijn nog niet terug!’, schreef Boerlage in de eerste maanden na de oorlog.
De toren van Raerd is bijzonder: hij heeft een losstaande klokkenstoel, waarin dus plaats is voor twee kerkklokken. Toen bleek dat er een geschikte klok beschikbaar was wegens een kerksluiting in Rijswijk, besloot het bestuur van de Stichting Restauratie Laurentiuskerk Raerd het financiële risico maar te nemen en de klok te kopen. ,,Tegelijk wordt de ophanging van beide klokken aangepakt. De ruim honderd jaar geleden aangebrachte krukassen worden vervangen door rechte assen. Dat is beter, omdat dan bij het luiden - met een zogenaamde vliegende klepel - de krachten beter over de klok verdeeld worden.”
De nieuwe klok draagt de naam Benedictus en heeft als tekst Vivos voco, Mortuos plango, Fulgura frango, hetgeen betekent: ik roep de levenden, ik beween de doden, ik breek de bliksem. Hij is in 1965 vervaardigd door de firma Eijsbouts in Asten. De kerkrentmeesters willen hun klokken straks zo vaak mogelijk laten horen. Zo zullen ze luiden op vaste dagelijkse tijden, maar ook bij bijzondere gelegenheden zoals na een geboorte of een sterfgeval.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties