De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Regiodonderdag, 12 augustus 2010

Sensatie op de Sleattemer Mar
Skūtsje slaat om, overboord en gewonde

Sloten - Bemanningsleden die overboord slaan, schippers die bijna gespietst worden door de opsteker en een skūtsje dat vlak voor de start omslaat, overeind wordt gezet en nog net op tijd kan meedoen en dan ook nog de helft van de vloot voorbij vaart. Sensatie gisteren bij de IFKS in Sloten.

Door Ruurd Walinga.
De derde zege van de broers Delmer en Jelle Los van de Grutte Pier uit It Heidenskip was gisteren niet het grootste nieuws van het IFKS-front, maar de opmerkelijke zeilerij van Jeroen de Vos van de Eelke II uit Elahuizen. Circa twintig minuten voor de start sloeg het skūtsje om toen het op hoger wal lag, de kant waar de wind naar toe komt. ,,Ik merkte dat er een vlaag aan kwam, maar het ging zo snel. We lagen zomaar om’’, vertelt De Vos.
,,In je beleving duurt het een eeuwigheid voordat er hulp komt. Gelukkig kwam die nog op tijd, zodat we nog konden starten.’’ De schade viel mee. Alleen het vaantje boven op de mast ontbrak zodat men niet kon zien waar de wind vandaan kwam.
De Eelkje II deed het zo goed: het haalde het ene na het andere schip in. ,,Het schip loopt prima. Dus dan wil je ook wedstrijdzeilen. Bang voor degradatie zijn we niet’’, aldus De Vos, die maandag net als twaalf andere schippers zeventien wedstrijdpunten opliep omdat hij te laat over de finish kwam. De Vos zeilt al jaren in de A-klasse. Hij werd in 2004 kampioen van de hoofdklasse. Dit jaar lijkt de IFKS weer een nieuwe kampioen te krijgen: Delmer Los, die dit jaar overigens zijn broer Jelle laat sturen. Los kreeg bij Stavoren ook zeventien punten aan de broek, maar omdat het slechtste resultaat mag worden afgetrokken, staat hij riant aan kop in het klassement.

Buiten bewustzijn

Tijdens de ‘silerij’ raakte een van de schippers, Robert de Jong van de Frisia uit Lemmer, gewond aan zijn hoofd. Bij het ronden van een boei lag hij over bakboord en werd hij gegrepen door de opsteker van Peter de Koe van de Hoop op Zegen uit Franeker die over stuurboord kwam aanvaren. De Jong werd door het ijzeren gevaarte van zijn achterdek gerukt en bungelde enige tijd weerloos voorop op de waterstang op het skūtsje uit Franeker. Bemanningsleden van dit schip trokken hem aan boord en alarmeerden de hulpdiensten. Omdat de Lemster even buiten bewustzijn was geweest, werd hij naar het ziekenhuis vervoerd voor onderzoek. Later keerde hij terug. De Frisia keerde na het incident meteen naar de wal.
Martin Vlasbloem van de Verwisseling uit Idsegahuizum had het volgschip toen ook al opgezocht. De giek van zijn skūtsje was als een luciferhoutje gebroken, waardoor hij onmogelijk door kon zeilen.
Een bemanningslid van Hendrik Keizer van de Singelier uit Stavoren raakte tijdens de wedstrijd te water. Zijn collega’s gooiden hem een reddingsboei toe, waarna hij werd opgepikt door een persbootje.
’s Ochtends was er ook al een man overbood geslagen in de B-klasse. Dat gebeurde bij klassementsleider Sikke Heerschop van de Wylde Wytse uit Rotterdam die op dat moment al weer in de kop zeilde. Heerschop zeilde niet door, maar maakte een rondje om zijn overboord geslagen bemanningslid op te vissen. Daardoor kwam hij op de laatste plek terecht. Vervolgens begon hij een indrukwekkende inhaalrace die op een vijfde plekje eindigde. Sieb Meijer van de Jonge Jasper uit Franeker won en nam de leiding in het klassement over van Heerschop.
In de C klasse blijft debutant Kees van der Kooij met de Zeldenrust uit Woudsend winnen. Hij won ook de vierde wedstrijd.
In de a-klein ligt de titelstrijd nog helemaal open. De Sneker Arnold Veenema met de Hoop op Welvaart won gisteren voor zijn grote concurrent Rinze Herrema met de Engelina Smeltekop uit Earnewāld.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties