De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Sportdonderdag, 12 augustus 2010

Zeven Friese zeilers zijn al zeker van Sneekweekzege
Kolmeersland - Naast het bezoek van koningin Beatrix was het op Hardzeildag wederom genieten geblazen voor de zeilers. Met een fijn lopende wind die telkens tegen kracht vier beaufort aanzat, konden ze flink aan de bak op de Snitsermar. Tal van zeilers, waaronder de Friezen Thijs Kort (16m2 Goldfleet), Siep Jan Wiersma (30m2), Erik Schootstra (Schakel B), Piethein Kraan (Flits C) en Bart Lambriex (Optimist A), Tammo Oosterhof (Laser) en Emiel Westerhof (12voetsjol) stelden zich op de voorlaatste dag van de Sneekweek al veilig van de eindzege in hun klassen.
Voor Luut de Zee komt het in zijn Olympiajol echter op de slotrace van vandaag aan. De Drachtster, die nog nooit het blauwe bord in ontvangst mocht nemen, noteerde gisteren zijn tweede eentje op rij, maar ging in de eerste dagen nog gebukt onder de lichte en telkens wisselende wind. Zijn 25e plaats van maandag was daarvan het dieptepunt. ,,Als er een constante lichte wind staat, gaat het nog wel. Maar op die dagen waren er overal windwakken en daar kom ik altijd in terecht”, legde De Zee uit.
Na drie dagen geloofde De Zee al niet meer in zijn eigen kansen, maar de zwaardere omstandigheden van de laatste dagen doen hem meer dan goed. ,,Nu heb ik zelfs snelheid over”, stelde De Zee, die de nummer twee van gisteren, Dirk Zwitser, zeker tweehonderd meter voorbleef. ,,Opeens heb ik de eindzege weer in eigen hand op de slotdag. Dat had ik na maandag niet durven dromen. Maar zo zie je maar: er gebeuren gekke dingen tijdens de Sneekweek.”
Mocht de Fries vandaag weer een mindere dag hebben moet hij hopen op dezelfde problemen bij zijn concurrenten Jacobus de Vries (Heerenveen), Wessel Kuik en Jan ten Hoeve (Offingawier), die hem nog altijd op de hielen zitten. Vooral aan Sneekweek-veelvraat Ten Hoeve bewaart De Zee slechte herinneringen, daar die hem tijdens de afgelopen editie juist op de slotdag een eindzege door de neus boorde. ,,Ik weet inmiddels heel goed dat ik dus nog niet gewonnen heb. Zo’n scenario als vorig jaar wil ik niet nog een keer meemaken.”
Net als De Zee is ook Denny Röfekamp niet ver meer verwijderd van de winst in de Vaurien-klasse. Op de slotdag heeft de Sneker alleen nog af te rekenen met stadsgenoot Henk Elard de Vries, maar die hijgt hem met één punt achterstand behoorlijk in de nek. Bovendien heeft Röfekamp met een voorlopige aftrekpost van een vierde plaats een kleinere marge dan De Vries, die als ‘slechtste’ resultaat een tweetje noteerde.
Röfekamp gaf toe dat hij gespannen toeleeft naar de ontknoping. ,,Ik had de overwinning natuurlijk liever al in mijn broekzak gehad zodat ik lekker op mijn gemakje de laatste dag in kon gaan.” Het kwaliteitsverschil tussen de twee rivalen en de rest van het deelnemersveld in de Vaurien was de eerste dagen op papier al zichtbaar, maar met de omstandigheden van de laatste dagen kwam qua aantal meters voorsprong het nog duidelijker aan de oppervlakte. ,,Het is echt een strijd tussen ons geworden. We gaan elkaar in de gaten houden.”
Tot een paar jaar terug was de jonge Röfekamp al een verwoed titelverzamelaar in de Flits. Vorig jaar pakte hij als fokkenist van Roelof Kuipers ook direct de eindzege in de Vaurien. Dat de Sneker kan omgaan met de druk om te winnen, heeft hij inmiddels dus wel bewezen. ,,In de Sneekweek is bij mij nog nooit iets misgegaan. Nog niet, want nu moet ik wel even afkloppen.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties