De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Sportdonderdag, 12 augustus 2010

Ysbrand Galama (It Heidenskip) wint nipt in matte generale voor Fries kampioenschap
Van Kammen sluit als laatste aan bij de topljeppers
Bram Buruma
IJlst - Als een slechte generale nog steeds garant staat voor een goede uitvoering, dan kan het publiek komende zaterdag in Winsum nog heel wat verwachten bij de Friese kampioenschappen fierljeppen. Gisteravond ging de wedstrijd in de aanloop naar een van de belangrijkste ontmoetingen van het seizoen als een nachtkaars uit.
De enige die in de finalesprongen in IJlst nog voor vuurwerk zorgde, was Ysbrand Galama uit It Heidenskip. Met zijn 19,22 meter kwam Galama precies op de plek die Thomas Helmholt (Burgum) al in zijn tweede sprong van de avond in het zandbed drukte. Omdat de tweede afstand met 18,86 tegen 17,46 volgens de reglementen bepalend was voor de eindoverwinning, pakte Galama zijn tweede dagtitel van dit seizoen.
Bij Galama zorgde de zege vooral voor opluchting. Net als bij zijn tweelingbroer Oane, die zich met een winnende 16,02 in de overgangsklasse terug probeert te knokken tussen de topklassers.
In die hoogste groep ontbrak in IJlst klassementsleider en houder van het nationaal record Bart Helmholt, op een moment dat zijn jongere broer Thomas met 19,22 tot op vijf centimeter van zijn persoonlijk record kwam.
De enige die in een voor de rest heel matte wedstrijd wel een persoonlijk record sprong, was Egon van Kammen uit Burgum. Hij sloot met zijn 18,67 meter als laatste van de eerste klassers uit het ‘aluminiumtijdperk’ aan bij de top.
Sinds het fierljeppen in 2006 van aluminium overstapte naar polsstokken van carbon, lukte het Van Kammen maar niet om mee te gaan in de stroomversnelling van verre sprongen van de concurrentie. Zijn 18,38 die hij al in 2003 in IJlst sprong met een ‘ouderwetse’ polsstok, begon steeds meer aan de inmiddels 31-jarige ljepper te vreten. Het was voor de Burgumer in ieder geval een reden om nog even door te gaan, toen zijn tweelingbroer Olof eerder al een punt zette achter het ljeppen. ,,Ik soe foarich jier al ophâlde, mar woe gewoan noch ien kear besykje myn persoanlik rekord te ferbetterjen”, gaf Egon van Kammen gisteravond toe.
Vorige week donderdag werd in Burgum al duidelijk dat Van Kammen in vorm kwam, ook toen nestelde hij zich in de finale tussen de topklassers. Natuurlijk wist de Burgumer zelf ook wel waarom de progressie zolang uitbleef en hij zichzelf eindelijk weer eens een keer kon verbeteren. ,,Ik fielde de lêste wedstriden
al dat it hieltyd better gie. Mar ik doch der te min foar. Ik train net en alle wedstriden spring ik alles as neat. Faaks wurdt it dan neat en spring ik sa’n jûn in pear kear wiet. It iennige wat ik noadich hie, wie in bytsje gelok. Dat hie ik dizze kear en no kin myn seizoen al net mear stikken.”
Van Kammen was met zijn prestatie de enige die in IJlst vanuit de senioren A doordrong tot de finale. Alleen Ysbrand Galama en Thomas Helmholt sprongen verder.
Nee, spijt kreeg Van Kammen er niet van, toen bleek dat hij met iets meer inzet misschien toch met de besten mee kon. ,,Myn beslút stie earder al fêst. Mar ik bliuw wol belutsen yn dizze sport, ik wurd trainer by Burgum. Dat kostet my minder tiid en dat sjoch ik as in nije útdaging.”
Achter de topklassers werd het in de andere categorieën maar een matige wedstrijd en hadden de finale in de invallende duisternis eigenlijk wel achterwege kunnen blijven. Bij de junioren pakte klassementsleider Nard Brandsma (It Heidenskip) met 18,08 meter zijn tiende dagtitel in twintig wedstrijden én verbeterde tegelijk het drie jaar oude Fries klassementsrecord.
Bij de dames werd duidelijk dat de strijd voor het Fries kampioenschap komende zaterdag helemaal openligt. Titelverdediger Anna Jet Leyenaar (Sneek) had door een blessure een moeizame start van dit seizoen en ook in de generale wist ze maar één keer droog over te komen. De 13,23 die ze wel sprong, was in ieder geval een teleurstelling voor de ljepster zelf.
Terwijl Leyenaar vorige week in Burgum met haar winnende 15,55 nog heel even het gevoel kreeg dat ze precies op tijd voor het FK in vorm kwam, miste zij in IJlst de finale. Zo sprong Hiske Galama uit Haule met 14,49 naar haar vijftiende overwinning van dit seizoen.
Age Hulder is komende zaterdag de te kloppen ljepper bij de jongens en hij had in IJlst genoeg aan 16,77 om te winnen. De zestienjarige Burgumer verbaasde een maand geleden iedereen al met een Nederlands record (19,24) en met die afstand zou hij zich komende zaterdag in het FK zelfs zomaar kunnen mengen in de strijd om de Sulveren Pols.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties