De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiomaandag, 4 oktober 2010

Asiel zorgt al vijftig jaar voor nieuw thuis
Majelle Hoek
Drachten - Shrek ligt in zijn getraliede hok in dierenasiel De Swinge in Drachten rustig voor zich uit te kijken. Hij lijkt het allemaal wel best te vinden, al die mensen die langslopen en naar hem staren. De Europese korthaar - leeftijd onbekend, maar al wat ouder - zit al twee maanden in het asiel. ‘Wie geeft deze verfomfaaide kater een warme vensterbank’, staat op een kaartje bij het hok van Shrek. Misschien zit er wel een nieuw baasje tussen al die mensen die zaterdag de open dag bezoeken.
Al vijftig jaar vangt De Swinge zwerfdieren op. Vanwege dit jubileum is de jaarlijkse open dag extra feestelijk. Het plein voor de dierenopvang is een klein festivalterrein. Kinderen halen hun gratis suikerspin en ouders kopen een biertje bij de tap. Bij de ingang staat een rodeostier waar de jeugd zich op heen-en-weer laat slingeren. En voor de hele kleintjes is er een mini-zweefmolen.
Binnen banen moeders met kinderwagens zich een weg door de gangen van het asiel en lopen kinderen zoekend in het rond, om vragen te ontdekken die verspreid door het gebouw hangen. Het is voor de speurtocht die speciaal voor kinderen is opgezet. De hoofdprijs: een crossfiets. Ilanique (8), Yoran (6) en Samira (4) Westerhof hebben net de konijnen geteld voor een van de vragen. ,,Het zijn er twintig”, weet Ilanique. Zelf heeft ze geen dieren thuis, maar ze zou wel een poes of een konijn willen. ,,Of een hond.”
Iedereen mag de asieldieren bekijken vandaag. Er zijn ook mensen de zelf hun huisdieren meenemen. Die kunnen namelijk gratis gechipt worden. Poes Winnie (16) wordt uit haar reiskooitje gehaald. Een van de asielmedewerkers plaatst met een naald een zwarte capsule in de hals van Winnie. Eigenaresse Marjan van der Linden: ,,We hebben een kattenluikje dat reageert op een chip. De andere katten hebben er al een. Winnie moet er ook een, anders kan ze het huis niet meer in.” Iedere chip heeft een unieke code die verbonden is met de gegevens van de eigenaar. Wordt een dier gevonden, dan wordt de code van de chip gelezen en kan de eigenaar ingelicht worden. Winnie is niet de enige die vandaag voorzien is van een gratis chip. Al zestig dieren hebben er een gekregen. Normaal kost dit twintig euro.
De Swinge zit nu acht jaar in het gebouw aan het Grasland. De opvang begon in 1960 aan de Kletserlaan. Het gebouw daar had een aantal hondenkennels en een paar kooien voor katten. 25 jaar later verhuisde het asiel naar de Passchier Bollemanweg, met al iets meer ruimte om dieren onder te brengen. Maar ook hier groeide de opvang uit haar voegen. Het huidige asiel aan het Grasland geeft onderdak aan bijna 250 zwerfdieren.

Bewaarplicht

Zwerfdieren vallen onder gevonden voorwerpen. Er staat voor hen een bewaarplicht van veertien dagen. Wordt een dier binnen twee weken niet opgehaald, dan probeert het asiel voor elk beest een nieuw onderkomen te vinden. ,,We vinden altijd een onderdak”, zegt Ard Boersma, bestuursvoorzitter van De Swinge. ,,Ook voor oudere katten meldt zich vaak wel iemand.” Er is dus nog hoop voor Shrek.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties