De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Sportmaandag, 4 oktober 2010

Harkemase Boys blijft knap overeind bij koploper Spakenburg

Spakenburg – Harkemase Boys toont elke week aan een topploeg te zijn in de topklasse. Ook zaterdagmiddag tegen lijstaanvoerder Spakenburg kwam de ploeg van Henk de Jong goed mee. Met het gelijke spel (1-1) konden beide teams uiteindelijk wel leven. Of zoals spelverdeler Oebele Schokker het omschreef: ,,Met een beetje geluk had er voor ons meer ingezeten, maar dat geldt voor hun ook.”

Johan Vellinga
Spakenburg is al jarenlang een topploeg in de hoofdklasse. Harkemase Boys speelde in het seizoen 2001-2002 voor het laatst tegen elkaar in competitieverband. Ook toen werd het een gelijkspel (3-3) in Spakenburg. De Harkemasters waren er in het seizoen 1978-1979 ook al eens een geslaagd een punt weg te kapen bij ‘de blauwen’, maar gewonnen werd er in de zes keer dat de Friezen in Utrecht speelden nog nooit. En dat zou ook zaterdag niet gebeuren.
De Jong kon zijn mannen niettemin een compliment geven. Een punt voelde een beetje als een morele overwinning, zo moest de trainer na afloop van de topper op sportpark de Westmaat concluderen. ,,Dit voelt goed. En het is terecht. Op basis van dat wij ook probeerden te blijven voetballen.” Hij had vorige week ingezet op vier punten uit de twee topduels tegen Spakenburg en Katwijk. Het eerste punt is binnen, nu moeten de Friezen volgende week nog winnen.
Dat Harkemase Boys voor geen enkele ploeg bang hoeft te zijn, is na zaterdag wel duidelijk. De koploper uit het vissersdorp aan de voormalige Zuiderzee probeerde met alle macht het de gasten moeilijk te maken, maar de Friezen hielden zich goed staande op het kunstgras. Maar eerlijk gezegd was het dat dan ook wel. ,,Voetballend kwamen we er niet echt door, maar ze hebben fysiek ook een ontzettend sterke ploeg”, analyseerde Schokker.
De beginfase was duidelijk voor de thuisploeg, vooral omdat Harkemase Boys zelf de bal nooit lang in de ploeg wist te houden. Thijs Houwing (ex-Cambuur) en Ruben Wilson speelden zaterdag hun honderdste wedstrijd voor ‘de Blauwen’. Met het sterke spitsenkoppel is meteen het gevaar bij Spakenburg opgesomd. De twee waren in de lucht of over de grond constant aanspeelbaar en zorgden voor goede voortzettingen.
Spakenburg kreeg tussen de elfde en negentiende minuut drie grote kansen. Harkemase Boys mocht blij zijn dat Ivo Rottiné (naast), Robert Verschraagen (lobje op de lat) en Wilson (kopbal over) geen geluk hadden in de afwerking. Pas na 24 minuten was er een mogelijkheid voor de Friezen. Een slechte uittrap van Spakenburg-doelman Sven Tabarina werd met een volley door Schokker richting het lege doel getrapt, maar de goalie was net op tijd terug om de bal naast het doel te tikken.
Het begin van Harkemase Boys was (opnieuw) niet naar de zin van De Jong. De Friezen schroomden druk naar voren te geven, wat wel de bedoeling van De Jong was. ,,Dat ging moeizaam. Dan zijn we te timide. Dat is bescheidenheid, maar die raken we wel steeds sneller kwijt. Nu na zo’n tien minuten.” Toch bleven de Friezen ook daarna in de verdrukking en moest de ploeg snel naar de lange bal grijpen. ,,Maar vanuit de tweede bal probeerden wij wel te gaan voetballen.”
En het laatste kwartier van de eerste helft kon Spakenburg geen vuist maken. Schokker had in de 28e minuut na eindelijk een goed lopende aanval van Harkemase Boys een aardige kans. Zijn schot ging over. Maar ondanks dat de Friezen meer controle kregen over de wedstrijd, was het Spakenburg dat met een voorsprong ging rusten. Uit een hoekschop schoot de vrijstaande Rottiné vanaf zo’n twintig meter de bal beheerst rechts van doelman Jacob de Vries; 1-0. Een op dat moment terechte voorsprong.
Na de pauze zat Harkemase Boys beter in de wedstrijd, al bleven kansen voor de Friezen uit. Toch kwam de gelijkmaker er na een kwartier spelen. Goed doorzetten van Mart Dijkstra betekende balverlies voor Verschraagen vlak voor zijn doelgebied. Schokker bediende Roel van der Meulen en de geboren Harkemaster rondde beheerst af: 1-1. ,,Een goeie goal”, zei Schokker, die aangaf dat zijn ploeg ook niet vol op de aanval durfde te spelen. ,,Je moet achterin toch wat zekerheid inbouwen.”

Eerste minuten Alberda

Ondanks kansen over en weer in het restant van het duel, was het Harkemase Boys dat in de slotfase de lakens uitdeelde. Maar meer dan een ‘kansje’ voor Schokker en Martijn Barto leverde dat niet op. ,,We waren onnauwkeurig in de laatste pass”, wist Schokker. De beste kansen waren zelfs voor de thuisploeg. Salim Amerzgiou scoorde, maar maakte hands. Hij dwong De Vries nog een keer gestrekt naar de hoek, en Sebastiaan Steur mikte in blessuretijd nog een bal op de lat.
En met ‘verloren zoon’ Tony Alberda, die zijn eerste minuten mocht maken voor Harkemase Boys, werd afgefloten op 1-1. Schokker: ,,Dit is een mooi resultaat. Hier kunnen we verder mee.” Het was een enerverende strijd geweest voor zo’n 1800 toeschouwers. ,,Het was slopend. Vanaf de eerste minuut was het vol gas geven om mee te kunnen, een goeie topper. Dat merkte je aan alles. Het is fantastisch om op zulke accommodaties te voetballen.”
Spakenburg - Harkemase Boys 1-1 (1-0). 39. Rottiné 1-0, 59. Van der Meulen 1-1. Scheidsrechter: W. O’Niel. Gele kaart: Houwing, Amerzgiou (Spakenburg), Schokker, Jongeling, De Boer, Barto.
Spakenburg: Taberima, Rademaker, Axwijk (23. Woudenberg), Van der Haar, Verschraagen, Gouriye, Rottiné, Zwarthoed, Amerzgiou, Houwing (74. Steur), Wilson.
Harkemase Boys: De Vries, De Boer, Jongeling, Slager, Fellinga, Dijkstra (67. Bergsma), Van der Meulen, Schokker, Bischop, Barto, Krohne (74. Alberda).

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties