De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Sportmaandag, 4 oktober 2010

Shorttrack in Thialf: snelle Friezen en vluchtende Let

Heerenveen - Het mooie van een toptoernooi in welke sport dan ook, is dat er vaak internationale deelname is. Bij de Invitation Cup, een shorttracktoernooi in Heerenveen, was dat afgelopen weekeinde niet anders. Een van de buitenlandse deelnemers drukte echter op geheel eigen wijze een stempel op het toernooi. Iets dat de Friese shorttracktroeven Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma overigens in sportieve zin deden. En zo werd het internationale toernooi in Thialf er eentje van snelle Friezen én een vluchtende Let.

Gerard Bos
Het verkeer op de A32 keek zaterdagmiddag vreemd op: tussen Heerenveen en Akkrum zagen de mensen iemand in de berm c.q. over de vluchtstrook lopen, met politie-agenten in zijn kielzog. Toevallig passerende media herkenden in de persoon een shorttracker, gehuld in het pak van Letland en met schaats onder de arm.
Media-berichtgeving hierover sijpelde ook door bij de organisatie. Gisteren was het avontuur van de Let dan ook het gesprek van de dag. De naam van de op A32 aangetroffen Letse shorttracker: Jekobs Saulitis (19).
Gealarmeerd door de berichtgeving op de site van deze krant ging ook de organisatie op onderzoek uit. Huub Snoep, woordvoerder van schaatsbond KNSB, verklaarde gisteren wat er nu precies aan de hand was: ,,De Letse shorttracker werd zaterdag gediskwalificeerd. Daardoor was-ie erg teleurgesteld. Daarbij komt dat het met zijn studie ook niet helemaal goed gaat en dat werd hem wat te veel. Met zijn materiaal is hij toen in verwarde toestand vertrokken uit Thialf, vermoedelijk richting hotel.”
De politie vond de Let uiteindelijk na een korte zoektocht en hield hem aan. ,,Hij is toen verhoord en daarna weer vrijgelaten. Het is een incident, meer ook niet.” De politie nam ook nog een bloedproef af bij de Let, om te zien of hij onder invloed was. Dat bleek niet zo te zijn.
Friese shorttrackcracks als Sjinkie Knegt (Bantega) en Daan Breeuwsma (Aldeboarn) kregen er weinig van mee. Beiden kijken hoopvol vooruit op een nieuw seizoen, dat te boek staat als na-olympisch jaar. ,,En het speerpunt wordt het EK shorttrack dat in januari in Thialf is”, zei Knegt.
Eerst komen er worldcups. De Fries, die in februari meedeed aan de Olympische Spelen, was daarvoor al geplaatst. ,,Ik hoefde alleen vormbehoud te tonen.” Dat lukte, want de 21-jarige Bantegaster won de 1500 meter en eindigde op de 500 en 1000 meter op het podium (respectievelijk derde en tweede). ,,Toch ben ik nog niet in topvorm. Maar dat hoeft ook niet”, zei Knegt. ,,De piek ligt pas later in het seizoen.”
De Bantegaster zal niet gaan experimenteren, zoals je nog wel eens ziet bij sporters in een na-olympisch jaar. ,,Het belangrijkste is progressie maken. En met de nationale ploeg tot de top acht van de wereld behoren.”
Dat zal gaan gebeuren met Jeroen Otter als nieuwe bondscoach. De oud-shorttracker: ,,Het is mooi om met jongens als onder anderen Sjinkie en Daan te kunnen werken.” Otter ziet verschillen tussen de twee: ,,Sjinkie is een rustige jongen, die maakt zich niet druk en leeft relaxed naar wedstrijden toe. Daan daarentegen legt zichzelf meer en soms te veel druk op. Aan dat proces gaan we werken.”
Knegt en Breeuwsma wonnen met de mannenploeg de aflossing. Die laatste kan zich vinden in de woorden van de nieuwe bondscoach. ,,Dat klopt wel, mijn focus moet gericht zijn op lekker rijden en niet meer te veel op resultaat.”
In tegenstelling tot Knegt miste de 22-jarige Aldeboarnster afgelopen seizoen de Spelen in Vancouver. ,,Daar heb ik flink van gebaald, maar dat is verleden tijd. Dit seizoen werk ik naar het EK in Thialf toe, dat is een fantastisch toernooi in eigen land.”
Breeuwsma werd zaterdag op de 1500 meter gediskwalificeerd, maar op de 500 meter en 1000 meter herstelde hij zich met twee zevende plaatsen. Christiaan Bökkerink, Mark Prinsen en Jesper Hospes (allen van de Heerenveense shorttrackclub) speelden een bijrol en deden waardevolle ervaring op. Itzhak de Laat (Leeuwarden) verraste op de 500 meter (zesde) en een negende stek op de 1000 meter.
De Nederlandse vrouwen - zonder Friezinnen - eisten dankzij Annita Verdoorn en Jorien ter Mors tweemaal zilver en tweemaal brons op.
En de Let Saulitis? Die was gisteren nergens te bekennen in Thialf, maar gelukkig ook niet op de A32.
Mannen, 500m: 1. Jack Whelbourne (GBr), 2. Paul Stanley (GBr), 3. Sjinkie Knegt (Bantega), 4. Torsten Kroger (Dui), 5. Haralds Silovs (Let), 6. Itzhak de Laat (Leeuwarden), 7. Daan Breeuwsma (Aldeboarn), 8. Anthony Douglas (GBr), 9. Rudy Koek (Ned, 10. Koen Hakkenberg (Ned). 1000m: 1. Haralds Silovs (Let), 2. Sjinkie Knegt (Bantega), 3. Niels Kerstholt (Ned), 4. Jack Whelbourne (GBr), 5. Freek van der Wart (Ned), 6. Koen Hakkenberg (Ned), 7. Daan Breeuwsma (Aldeboarn), 8. Anthony Douglas (GBr), 9. Itzhak de Laat (Leeuwarden), 10. Paul Stanley (Gbr). 1500m: 1. Sjinkie Knegt (Bantega), 2. Niels Kerstholt (Ned), 3. Haralds Silovs (Let), 4. Jack Whelbourne (GBr), 5, Paul Stanley (GBr), 6. Anthpony Douglas (Gbr), 7. Koen Hakkenberg (Ned),. 8. Robert Becker (Dui), 9. Torsten Kroger (Dui), 10. Jan Ebele van der Ree (Ned). Bijz: Breeuwsma gediskwalificeerd. Overall: 1. Knegt, 2. Whelbourne, 3. Silovs, 4. Kerstholt, 5. Stanley, 6. Kroger, 7. Douglas, 8. Hakkenberg, 9. Becker, 10. Van der Wart, 11. De Laat, 15. Breeuwsma.
Vrouwen, 500m: 1. Elise Christie (GBr), 2. Jorien ter Mors (Ned), 3. Annita van Doorn (Ned), 4. Bernadett Heidum (Hon), 5. Sanne van Kerkhof (Ned), 6. Andrea Keszler (Hon), 7. Charlotte Gilmartin (GBr), 8. Jessica Ausma (Ned), 9. Zsofia Konya (Hon), 10. Yara van Kerkhof (Hon). 1000m: 1. Elise Christie (GBr), 2. Annita van Doorn (Ned), 3. Bernadett Heidum (Hon), 4. Jorien ter Mors (Ned), 5. Charlotte Gilmartin (GBr), 6. Sanne van Kerkhof (Ned), 7. Veronika Denes (Hon), 8. Christin Prebst Dui), 9. Zsona Konya (Hon), 10. Bianca Walter (Dui). 1500m: 1. Elise Christie (GBr), 2. Bernadett Heidum (Hon), 3. Jorien ter Mors (Ned), 4. Annita van Doorn (ned), 5. Charlotte Gilmartin (GBr), 6. Christin Priebst (Dui), 7,. Veronika Denes (Hon), 8. Szandra Lajtos (Hon), 9. Andrea Keszler (Dui), 10. Sanne van Kerkhof (Ned). Overall: 1. Christie, 2. Van Doorn, 3. Ter Mors, 4. Heidum, 5. Gilmartin, 6. Priebst, 7. Denes, 8. Van Kerkhof, 9. Konya, 10. Keszler.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties