De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Sportmaandag, 4 oktober 2010

Het ‘leuke’ voetbal is weg en dat frustreert
Heerenveen - Er was eens een houtduif en die houtduif had een mooie, ietwat drukkende zondagmiddag uitgekozen om eens een kijkje te nemen in het Abe Lenstrastadion. Daar schuifelde-ie, heen en weer, daar aan de punt van het strafschopgebied, heen en weer. En uitgezonderd één levend wezen met een flets oranje shirtje aan zag-ie niets en beleefde-ie niets.
En zo schuifelde de houtduif ruim een kwartier heen en weer, heen en weer. Totdat plotseling al z’n alarmbellen afgingen omdat er blauw, wit en groen gevaar op hem afstevende. En flits, door ging de houtduif.
Heerenveen - ADO Den Haag speelde zich gistermiddag veelal op één speelhelft af, de helft waarop Heerenveen aanviel. Maar wat de Friezen ook probeerden, een beslissend gaatje vond de ploeg van trainer Ron Jans niet. ,,Met alle respect voor ADO Den Haag, maar hier in het Abe Lenstrastadion, moeten wij ze verslaan”, vond spits Bas Dost, die bekende ‘gefrustreerd’ te zijn door de tweede thuisremise op rij.
Morgen meldt hij zich bij Cor Pot, bondscoach van Jong Oranje voor de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd zaterdag tegen de Oekraïne. ,,Het is geweldig dat ik erbij zit, maar ik ben eerlijk als ik zeg dat ik er nú nog geen zin in heb. Je eigen club is het belangrijkste en je moet vaststellen dat het sinds Vitesse thuis niet denderend is geweest.”
Jans beaamde dat zijn ploeg de hoopvolle seizoenstart geen vervolg heeft kunnen geven. De trainer vond dat zijn aanvallers tegen ADO Den Haag ,,de trekker wel wat sneller over hadden mogen halen”. Maar nog pijnlijker vond Jans het dat het ‘leuke voetbal’ weg is. ,,Dat het publiek dan fluit vind ik jammer, maar wel een beetje begrijpelijk.”
Aan de wedstrijdinstelling van zijn spelers wil Jans niet tornen, maar toch leest de trainer niet van zijn ploeg af dat ze tot het ‘gaatje’ durven te gaan. ,,Ze willen wel, absoluut, maar ik mis de laatste tien procent uitstraling. We zijn nu wat teruggeworpen, maar moeten geduldig zijn. Deze selectie hoort thuis in de subtop. We hebben onszelf de laatste wedstrijden tekort gedaan, daardoor liggen we nu vier, vijf punten achter op schema.”
,,Maar onszelf de put in praten heeft geen enkele zin”, haakte Arnold Kruiswijk in. ,,Ofschoon het duidelijk is dat we in een mindere periode zitten. We hebben te weinig geboden om te zeggen dat we verdiend hadden om te winnen. En naarmate de wedstrijd vorderde begonnen we op twee gedachten te hinken. We hadden achterin de nul en wilden die graag behouden. Het is mooi dat dat is gelukt, jammer alleen dat we er zelf niet één in konden prikken.”
Dat had vooral te maken met besluiteloosheid in de afronding en de bezetting voor de goal bij ballen vanaf de flanken. Die kwamen er al te weinig en als ze al kwamen kreeg Dost te weinig ondersteuning. Dat had deels te maken met de keuze van Jans om de ‘alleskunner’ Viktor Elm als verdedigende middenvelder op te stellen. De Zweed heeft van nature meer diepgang in zijn spel dan zijn Scandinavische ploeggenoten Mika Väyrynen en Christian Grindheim.
Waar de twee meest vooruitschoven middenvelder te weinig voor de goal opdoken, daar strandden de pogingen van Luciano Narsingh, Roy Beerens en invaller Oussama Assadi in besluiteloosheid. Dat was meer dan spijtig, want me een beetje meer dadendrang had Heerenveen een ‘mooie’ uitslag neer kunnen zetten.
Dat Heerenveen aan de andere gevrijwaard bleef van tegentreffers was een klein wondertje, want met een curieuze kopstoot tegen de onderkant van de lat schonk Daryl Janmaat zijn oude werkgever bijna nog de drie punten. ,,Ik keek precies in de zon, zag die bal niet goed. Ik schrok me rot, gelukkig kwam-ie tegen de lat”, aldus de verdediger, die halverwege de tweede helft door arbiter Van Sichem gesommeerd werd om het veld te verlaten. De reden? ,,Ik draag te kleine scheenbeschermers, vind ik lekkerder zitten. Ik doe het al tijden, maar nu erop gelet wordt zal ik voortaan toch andere moeten dragen.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties