De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Sportmaandag, 4 oktober 2010

De onvrede groeit in het Friese Haagje

Heerenveen - Het putje waarin Heerenveen de wrange smaak van het vorige seizoen wenst weg te spoelen dreigt steeds verder dicht te slibben. Na de doelpuntloze remise tegen ADO Den Haag is het Friese Haagje decor van een kleurloze middenmotor. De aanhang mort en de trainer, die het heilige vuur mist, begrijpt het.

Edward Jorna
Na acht duels ligt Heerenveen vier, vijf punten achter op schema; punten die het in de afgelopen duels tegen De Graafschap (3-2 verlies), Roda JC (2-2) gistermiddag tegen ADO Den Haag (0-0) liet liggen. De trainer, Ron Jans, spreekt van een ‘hobbel’, maar voorziet toch nog altijd een zonnige toekomst in de subtop.

Heerenveen - ADO Den Haag 0-0

De volgende afspraak, over twee weken in de Euroborg - het blok beton waarop FC Groningen onder Jans prachtige tijden beleefde - kan wat dat betreft een aardige graadmeter zijn. Op papier is de selectie van de Groningers niet beter dan die van de aartsvijand, maar onder de Friese hoeder Pieter Huistra heeft de ploeg zich wel in de (sub)top genesteld.
Niet eens zo ver daaronder bivakkeert ADO Den Haag en ofschoon de aanhang het allemaal prachtig vindt - zeker nu Feyenoord op het tweede, derde plan verzeild is geraakt - is trainer John van den Brom realist genoeg om te beseffen dat elk punt veroverd búiten de Hofstad een winstpunt is. Niet voor niets liet de oud-international zijn ploeg daarom in het Abe Lenstrastadion ingraven.
Aan Heerenveen de taak om de muur te slechten, maar dat lukte de ploeg ondanks een handvol goede kansen niet. Narsingh had het duel al na vier minuten een heel andere wending kunnen geven, maar oog-in-oog met de Haagse goalie Gino Coutinho wachtte de jonge flankspeler te lang om vervolgens niet verder te komen dan een afzwaaier. Het was de prelude van veel meer mooie vooracties en mislukte afrondingen. Zo kopte Mika Väyrynen vrij voor het doel een voorzet van Christian Grindheim over en mocht Calvin Jong-A-Pin binnen drie minuten twee keer met het hoofd een vrije trap van Beerens zien te verzilveren. Waar de verdediger had moeten schampen kopte hij eerst volledig mis om het leder daarna vol met het hoofd te beroeren.
In de tweede helft kreeg dan eindelijk clubtopscorer Bas Dost zijn kansjes, maar de lange spits had de pech een voortreffelijke Coutinho voor zich op te zien doemen. De goalie ranselde een diagonaal schot van de spits uit zijn doel en stond niet veel later op de goede plek toen Dost van dichtbij inkopte. Toen was de wedstrijd zo’n beetje al voor drie kwart gespeeld en werd het steeds duidelijker dat het zo’n middag was waarin het niet zou gebeuren.
Aldus geschiedde en daarmee kreeg Heerenveen iets te weinig en ADO Den Haag iets te veel. De gasten waren exact tweemaal gevaarlijk en tekenend voor de nog lang niet stabiele Friese defensie was dat het de Heerenveners zelf waren die doelman Kevin Stuhr-Ellegaard op de proef stelden. Die reageerde attent toen Michel Breuer hem in de eerste helft van dichtbij in verlegenheid bracht, maar was kansloos toen Daryl Janmaat een kwartier voor tijd in een poging de bal weg te koppen volledig de weg kwijt was. De onderkant van de lat behoedde Janmaat en Heerenveen voor een zeperd, maar de actie riep hoe dan ook nare herinneringen op aan een seizoen die de Friezen dachten achter zich te hebben gelaten.
sc Heerenveen - ADO Den Haag 0-0. Scheidsrechter: Van Sichem. Toeschouwers: 25.400. Gele kaart: Jong-a-Pin (sc Heerenveen), Leeuwin (ADO Den Haag).
sc Heerenveen: Stuhr-Ellegaard; Janmaat, Breuer, Kruiswijk en Jong-a-Pin; Grindheim (85. Djuricic), Elm en Väyrynen; Beerens (89. Fazli), Dost en Narsingh (46. Assaidi).
ADO Den Haag: Coutinho; Leeuwin (64. Van Hese), Derijck, Bosschaart en Kum; Radosavljevic, Immers en Toornstra (78. Visser); Verhoek, Boelykin (85. Van den Bergh) en Kubik.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties