De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Regiowoensdag, 20 oktober 2010

Meisjes naaien het langste tafelkleed
Wybe Fraanje
Vlieland - Het wordt een hele happening zondagochtend. Twee kilometer tafels worden in een dubbele rij in de Dorpsstraat op Vlieland opgesteld. Daaroverheen komt het tafelkleed dat de nichtjes Tanja (10), Julia (11), Isis (10) en hun vriendinnetje Sam (10) aaneen hebben genaaid.
2010 meter lang. Een vertegenwoordiging van het Guinness Book of Records komt het nameten, om het officieel tot wereldrecord te verklaren. Tot nu toe staat het langste tafellaken op naam van zesduizend kinderen uit de omgeving van Purmerend, die ter gelegenheid van het stadsjubileum van zeshonderd jaar een tafelkleed van 1476 meter aan elkaar stikten.
Al drie jaar geeft Jo Visser-Hondius (74) elke zaterdagmiddag haar kleindochters en hun vriendinnetje naailes. De meisjes kiezen hun projecten zelf: nu eens maken ze een tasje van een oude spijkerbroek, dan weer een rokje of zomerjurkje. ,,Vorig jaar hadden ze voor moederdag een poppetje genaaid. Zo’n klein project is lastig, omdat het moeilijk in model te krijgen is. ‘Nu willen we wel eens iets groots maken’, zeiden ze. Toen zei iemand dat niemand ooit over het record van Purmerend heen zou kunnen gaan. Nou, toen wilden ze dat per se proberen.”
De vier meiden begonnen stof te verzamelen. Eerst waren er alleen wat slopen, maar al gauw kwamen er lakens, dekbedovertrekken en tafelkleden binnen. In veertien zaterdagmiddagen naaiden ze het aan elkaar. Nu staan er elf dikke rollen klaar. Via Defensie, dat nog altijd geregeld wat voor Vlieland doet, regelden ze tafels, die door overslagbedrijven en rederij Doeksen naar Vlieland komen. Alles gratis. Het hele dorp mag zondagochtend op de koffie komen aan de megatafel. Ook gratis dankzij de Spar en de bakker, die zijn zestigjarig bestaan opluistert door koekjes te bakken.

Enthousiast

‘Oma Jo’, die eerder tien jaar lang naailessen gaf voor de Plattelandsvrouwen, geniet evenveel van de naailessen als de kinderen. ,,De naailessen zijn ook voor mij hartstikke leuk. De meisjes zijn heel enthousiast. Ze komen altijd om half twee, maar ik moet oppassen dat ik mijn lunch op tijd op heb, want ze staan vaak te vroeg voor de deur. Het is gezellig en ontspannen. Ik bereid wat voor, en zij zoeken zelf de stoffen en de kleuren uit. We werken aan twee naaimachines. Dat gaat heel goed.”
Oma Jo draagt de naaikunst graag over. ,,Jammer dat het tegenwoordig niet meer zo veel gebeurt dat nieuwe generaties leren naaien. Je merkt: huisvrouwen kunnen zich niet redden als ze niet kunnen handwerken. Ik zelf kan me niet goed redden in vreemde talen, en als ik het over mocht doen zou ik talen leren. Maar dit zou ik niet willen missen. Ik zou me heel ongelukkig voelen als ik niet kon handwerken.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Als kind was ik ieder jaar op Vlieland met vakantie. Nu las ik van de oma, die met kleindochters en vriendinnetjes het langste tafelkleed naaide en vooral om metelkaar zoiets te doen vind ik erg leuk. Ook de ondersteuning van Spar en bakker, vind ik geweldig. Zondag wens ik allen veel plezier.

Aaltje Schulz v.d. Meulen, Oldenburg BRD - donderdag, 21 oktober 2010


regio
Familieberichten
Advertenties