De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Sportwoensdag, 20 oktober 2010

Friese korfbalverenigingen hopen op een EK-effect

Leeuwarden - De Nederlandse korfbalbond rekent de komende vijf jaar tegen de stroom in op een groei van zo’n 25.000 leden. Dat zeggen de Friese korfbalbestuurders Jaap Lenstra en Jaap Broersma in het beleidsplan ‘Iedereen doet mee’. Het Europees kampioenschap in eigen land dat vrijdag begint, moet helpen de sport populairder te maken. Nederland speelt zijn drie groepswedstrijden in Leeuwarden. In Fryslân hopen de clubs dat ze kunnen profiteren van de extra aandacht voor de sport.

Johan Vellinga
Korfbal is - na voetbal, volleybal en hockey - de vierde teamsport in Nederland. Er zijn ruim 600 verenigingen, verspreid door het land. De oer-Hollandse sport wordt inmiddels ook in meer dan 35 andere landen beoefend, al is er voor Oranje al jarenlang slechts één echte concurrent: België. De Belgen wisten op de sinds 1978 acht keer gehouden wereldkampioenschappen Nederland eenmaal (in 1991 in eigen land) van de wereldtitel af te houden. Het Nederlandse team is bij tot dusver drie gehouden EK’s nog ongeslagen.
Internationalisering en professionalisering zijn sleutelwoorden voor de korfbalbond in de jacht op meer leden. Mochten de Olympische Spelen in 2028 in eigen land plaatsvinden, dan zou korfbal een demonstratiesport moeten zijn. Om in eigen land de daling van het ledental tegen te gaan (1,3 procent in 2009) kan het EK belangrijk zijn. Het kampioenschap zal door de NOS veelvuldig in beeld worden gebracht. In Fryslân wordt de troef André Kuipers uitgespeeld. De international uit Britsum is het boegbeeld van Oranje.
Toch zijn het vooralsnog vooral de korfbalverenigingen zelf die in de ban zijn van het EK, merkt projectleider Gert de Jong, verantwoordelijk voor de organisatie in Leeuwarden. ,,Bij hen leeft het giga.” De wedstrijden in het Kalverdijkje (capacaciteit 1000 toeschouwers) zijn op zondag na uitverkocht, maar tachtig procent van die bezoekers komt uit het wereldje zelf. Ook was het zoeken van sponsoren een crime. De Jong moest zelfs zijn autodealer ‘dwingen’ een paar wedstrijdballen te sponsoren. ,,‘Gert jongen, het kan niet uit’, zei hij”, glimlacht De Jong.
Leeuwarden haalde het EK naar de stad toe op de uitdrukkelijke voorwaarde dat het Nederlandse team haar wedstrijden in Fryslân zou spelen. De gemeente wil zich profileren als ‘gezonde’ stad en hoopt dat door een evenement als een EK merkbaar meer mensen gaan korfballen. De vier Leeuwarder korfbalclubs (KV Leeuwarden, LKV Pallas’08, Węz Fluch en Węz Warber) hebben gezamenlijk de schouders eronder gezet om de organisatie zo goed mogelijk bij te staan. Ook zij hopen op een naijleffect. Zij gaan de sport op basisscholen de komende jaren verder promoten.
Leeuwarden is er helemaal klaar voor, stelt De Jong. Het zijn slechts nog een paar puntjes die op de i moeten worden gezet. Donderdag strijkt Oranje neer in het Stendenhotel in de Friese hoofdstad en zal burgemeester Ferd Crone de drie andere in Leeuwarden spelende landen (Servië, Hongarije en Duitsland) ontvangen. Vrijdag zal het Nederlandse team samen met korfbal-goeroe Ben Crum het eerste Crum Court in Leeuwarden openen. De korfbalpaal (vergelijkbaar met de Cruyff Court en de Keats Krite) maakt de sport toegankelijker en stelt kinderen in staat ook buiten in de vrije tijd te spelen.
Van de jeugd moet het korfbal het hebben, denkt De Jong. Hoewel de 72-jarige projectleider een voetbaldier is, groeide hij op met korfbal. Zijn tante richtte de club DKOD op. ,Maar zodra er een voetbalclub was ging ik voetballen.” Het imagoprobleem dat korfbal heeft (niet sexy) ziet hij juist als een groot voordeel. ,,Het is een onbesmette sport. Incidenten zijn zeldzaam. Truttig is in deze zin juist de kracht van de sport. Korfbal is een heel sociaal gebeuren. Het is dan ook prettig samenwerken met de vele vrijwilligers van de vier clubs. ,,Je hebt niet te maken met mensen die moeten, maar die heel graag willen. Dat is fantastisch werken. Wat dat betreft komt je in een warm bad als je je kind aanmeldt bij zo’n club. Dat is bij voetbal nog wel eens anders.”
De oud-manager Sportstimulering van BV Sport in Leeuwarden was in 1979 de eerste sportconsulent in Leeuwarden. Het EK is zijn laatste project, stelt hij. De organisatie was als het beklimmen van l’Alpe d’Huez, die begon een jaar geleden. ,,Maar wel heel leuk.” Nu staat alles klaar en kan Nederland drie demonstraties geven. En die groei? ,,Voor de kinderen die met de spelers het veld oplopen is het een kick. Die kun je gebruiken om andere van hun scholen binnen de verenigingen te krijgen. Wat dat betreft verwacht ik zeker een tijdelijke opleving.”

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties